Noviteti

Tri pjesničke zbirke: ShuraPublikacija iz Opatije ima nova izdanja

Davor Mandić

»Smrt pogađa metu« knjiga je izabranih pjesama Tozana Alkana, »Više nemamo što izgubiti« izbor je iz poezije Najwana Darwisha, a »Gravitacije« je zbirka pjesama Alena Kristića



OPATIJA U izdanju ShuraPublikacija iz Opatije objavljena su tri nova naslova. U knjizi »Smrt pogađa metu« objavljene su izabrane pjesme suvremenog turskog pjesnika Tozana Alkana. Kako je u predgovoru napisala Irena Matijašević, riječ je o pjesniku iznimne osjećajnosti i ljubavi prema tišini: »…opčinjen je smrću i ljubavi, u njihovim svim očitovanjima… Tozan Alkan je melankolični romantik, koji poeziju doživljava ne kao igru jezikom, ili zabavu, nego kao ozbiljan i posvećen govor, čija vrijednost u nekom smislu ovisi o tome koliko tišine sadrži u sebi.« Umjesto pogovora, tekst pod naslovom »Turska ili Leptirov san« potpisuje prevoditeljica i priređivačica Darija Žilić.


Druga je knjiga izbor iz poezije »Više nemamo što izgubiti« Najwana Darwisha, u prijevodu Damira Šodana. Prema riječima Karmele Devčić, Darwisheva poezija prepoznatljiv je glas palestinske borbe – on piše kako izgleda svakidašnjica u današnjoj Palestini, o Bliskom istoku te o univerzalnom prepoznavanju patnje. Autor je tako u jednoj od pjesama, »Osobna iskaznica«, Armenac kojem snijeg prekriva ubijene i ubojice, i Sirijac iz Betlehema, Turčin iz Konye, Iračanin, Egipćanin… a ni njegov »prezir spram cionista« neće ga spriječiti da kaže kako je baš on »onaj Židov prognan iz Andaluzije«…


ShuraPublikacije objavila je i zbirku pjesama »Gravitacije« Alena Kristića. Kako u pogovoru podsjeća Tin Lemac, Kristić je renomirani bosanskohercegovački teolog – a pored toga i prevoditelj, esejist, publicist i mirovni aktivist.




– Formalno i sadržajno koherentna, te stilski kohezivna, ova je knjiga pružila uvid u dvije vječne lirske, a i druge autorove opsesije – duh i tijelo; duhovna i svjetovna ljubav. Mudro preskočivši učenu razradu ovih kategorija, dala nam je ponešto literarno i životno više prijemčivo. Duhovnu svjetovnost pisma i života. Vječno povezivanje u jednoj nadasve poetski satkanoj kozmičkoj harmoniji – napisao je Lemac.