TDDK od 1. do 7. travnja

Tjedan dobre dječje knjige: Bogat književni i kulturni program

Jasmin Đečević

Ivana Hrvat Kričančić, Niko Cvjetković, Jelena Milić i Kristian Benić / Snimio Vedran KARUZA

Ivana Hrvat Kričančić, Niko Cvjetković, Jelena Milić i Kristian Benić / Snimio Vedran KARUZA

Ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković pojasnio je da je ovogodišnje događanje svojevrsni finalni trening za sljedeću godinu kada će, tada Mjesec dobre dječje knjige, ugostiti eminentne pisce i ilustratore



RIJEKA Tjedan dobre dječje knjige, manifestacija posvećena poticanju čitanja od najranije dobi i razvoju kreativnosti, održava se od 1. do 7. travnja, a organizatori su i ove godine za publiku pripremili pregršt događanja vezanih uz svijet dječje književnosti. Za razliku od prijašnjih godina, Tjedan dobre dječje knjige (TDDK) pomaknut je na početak travnja, ali najveća promjena očekuje nas sljedeće godine kada će tjedan postati – mjesec. Dio je to, kako je rekao ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković, evolucije ove manifestacije.


– Tjedan je započeo 2012. kao gradska manifestacija, ali je u međuvremenu prerastao okvire grada i proširio se na cijelu županiju, a 2020. ćemo kroz Mjesec dobre dječje knjige i projekt Europske prijestolnice kulture postati dio europske, odnosno svjetske priče. Ovogodišnje događanje nam je svojevrsni finalni trening za sljedeću godinu kada ćemo kroz mjesec dana ugostiti zaista eminentne pisce i ilustratore – objasnio je Cvjetković.


TDDK je dio EPK kroz program Dječje kuće u koji se, prema riječima voditeljice tog pravca Jelene Milić, savršeno uklapa.




– Zajedno radimo na razvijanju kreativnosti i poticanju neformalnog učenja kroz umjetnost i kulturu, tako da je logično što je ova manifestacija postala dijelom projekta EPK-a. Sljedeće godine nas očekuje posebno izdanje i nastojimo stvoriti dobru bazu za ono što će se događati nakon 2020. u samoj Dječjoj kući. Kroz ovakve suradnje gradske institucije pokazuju da nisu samo tromi sustavi na gradskim financijama, nego i pokretači promjena i progresivni akteri na sceni – rekla je Milić.


Ivana Hrvat Kričančić, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka, najavila je svečano otvaranje za ponedjeljak u 11 sati na Klobučarićevom trgu ispred Osnovne škole Nikola Tesla uz predstavu »Mrav, mrav, mrav i cvrčak« Teatra Oz iz Brseča.


Tjedan dobre dječje knjige, snimio Vedran KARUZA


Tjedan dobre dječje knjige, snimio Vedran KARUZA



– U ponedjeljak nas u Striboru očekuje i otvaranje izložbe posvećene jednom od najplodonosnijih domaćih dječjih ilustratora Vladimiru Kirinu, poznatom po suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih »Priča iz davnine«, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti – rekla je Hrvat Kričančić.


Iz zaista bogatog programa izdvojila je, između ostalog, gostovanja slovenske autorice Dese Muck, Davorke Semenić-Premec, Irene Plejić Premec, Dijane Merey Sarajlija i ilustratora Manuela Šumberca. Posebno zanimljiva i neobična je slikovnica »Šćorica de lisica ši de lupu«, prva slikovnica za djecu na vlaškom, odnosno istrorumunjskom jeziku, koja će biti predstavljena 4. travnja u Striboru.


Detaljan program Tjedna dobre dječje knjige može se pogledati na web stranicama Gradske knjižnice Rijeka www.gkr.hr. Organizator Tjedna dobre dječje knjige je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.