U subotu

Svijet kratkih priča: Predstavljanje “Autorskih bura” u riječkoj ribarnici

Davor Mandić

Šesnaestero regionalnih autora na 16 lokacija upoznavalo se s prirodom, kulturom, običajima, ljudima toga kraja



RIJEKA – Riječka ribarnica, nedvojbeno nesvakidašnje mjesto za predstavljanje nekog književnog projekta, bit će mjestom lansiranja u svijet zbornika kratkih priča »Autorske bure«, nastalog u kontekstu pravca Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Ove subote, 12. listopada, u 19.30 sati tamo će se dogoditi program u kojem će nastupiti i mladi riječki glumci s Glume i medija, koji će interpretirati dijelove priča, a za glazbu će biti zadužen glazbeni sastav Marinada, kojem će »sekundirati« VJ Oblik 3.


Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u riječkoj Kavani Grad, kojom su se prigodom novinarima obratili voditeljica pravca Lungomare Art Iva Kelentrić, riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar te županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić.


Lungomare Art inače je pravac zadužen za postavljanje skulptura i instalacija diljem kvarnerske obale, no njegov pilot-projekt bilo je pozivanje šesnaestero regionalnih autora, izbornice Željke Horvat Čeč, na 16 kvarnerskih lokacija, gdje su u rezidencijalnim boravcima upijali lokalne mirise i okuse, upoznavali se s prirodom, kulturom, običajima i ljudima toga kraja te na koncu napisali po prozni tekst. Tako je nastalo 16 proznih tekstova, za koje je Kelentrić utvrdila da su raznoliki, pa ima putopisnih, autobiografskih, horora, fantasyja, krimića…




– Sve priče skupljene su u zbornik pod uredništvom Krune Lokotara i od sljedećeg tjedna moći će se kupiti u VBZ-ovim knjižarama, koji je suizdavač zbornika. U godini EPK-a očekujemo i prijevod na engleski jezik. Zbornik će inče izaći u dva izdanja – luksuznijem i manje luksuznom. U subotu na predstavljanju moći će se vidjeti i kupiti knjigu. Cijelu ćemo ribarnicu tada urediti i okititi – rekla je Kelentrić, uputivši novinare na autore i mjesta na kojima su bili.


Na konferenciji za novinare bili su najavljeni riječki autori Tea Tulić i Enver Krivac, no oni nisu došli. Zato su tamo bili pročelnici, pa je Šarar rekao da ga ovaj dio programa jako veseli te da se ne sjeća da je neki kraj sebe oplemenio tako što je pozvao pisce da pišu i borave u njemu. Šišić je pak ponovila informaciju o Županiji kao podupiratelju programa koji se proširio po županiji, napomenuvši i da će se priče, odnosno zbornik, predstaviti i na drugim lokacijama, ne preciziravši kojim.


Autori, njihove priče i prostori


Faruk Šehić: »Katedrala od riblje krljušti« (Riječka ribarnica),Dorta Jagić: »Tajna crnog notesa« (Volosko),Milena Benini: »Šuma ponad mora« (Mošćenička Draga),Vladimir Arsenijević: »Duhovi mesta« (Pećine),Lejla Kalamujić: »Remont ljudskih sudbina« (Kostrena),Nora Verde: »Ajkula« (Bakar),Robert Perišić: »Pozdravi Cara!« (Crikvenica),Enver Krivac: »U Fordu« (Zebar),Edo Popović: »April u Bašćanskoj dolini« (Baška),Asja Bakić: »Sezona« (Lopar),Olja Savičević Ivančević: »Tramuntana« (Filozići),Damir Karakaš: »More« (Cres),Tea Tulić: »Dama iz Čikata« (Mali Lošinj),Bekim Sejranović: »Miss Misery na otoku Susku« (Susak),Zoran Žmirić: »Titraj plave boje« (Lovran),Josip Novakovich: »Okus mora« (Opatija).