3. Croatian Travel Festival

Svi putevi putopisce dovode u Šibenik

Ivana Kocijan



Treću godinu za redom sredina svibnja u Šibeniku je rezervirana za Croatian Travel Festival. Događanje u organizaciji Hrvatskog kluba putnika ove će se godine održavati se od 15. do 18. svibnja.


  Iskustva prikupljena na putovanjima diljem svijeta publici će predstaviti poznati hrvatski putopisci: Goran Jović, Vedran Vidak, Rozeta Bogeljić, Goran Subašić – Veliki Gogo, Siniša Glogoški, Nenad Vlahović, Hrvoje Jurić, Mislav Mironović, Željan Rakela, Leo Lemešić, Uroš Krčadinac, Nikolina Dodig kao i »stari«, svima poznati putopisci i gosti predavači na festivalu – Jasen Boko i Boris Veličan. Na festival ove godine prvi put stiže i Tomislav Perko koji će tom prigodom predstaviti svoj putopisni prvijenac, knjigu »1000 dana proljeća«.


   Osim predavanja, festival nudi i mnoga popratna događanja koja imaju edukativan karakter kao i dobru zabavu uz bogat glazbeni program u klubu Azimut. Posjetitelji će tako na predavanju Ive Soldo moći saznati kakva ih iskustva očekuju ako se odluče studirati u inozemstvu, a moći će sudjelovati i u radionici fotografije te na radionici volontiranja koju će održati volonteri »Kolajne ljubavi«. Već tradicionalno festival ima i humanitarnu notu koja se provodi kroz projekt »Involve me and I’ll understand« pa će tako svi zainteresirani za simboličan iznos moći kupiti izložene putopisne fotografije i na taj način pomoći nekome od potrebitih. Osim toga, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Šibenika i Udrugom vodiča Mihovil, za sudionike i posjetitelje festivala bit će organizirano i besplatno razgledavanje povijesnog dijela Šibenika.




   Posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala je organizacija prve svečane dodjele »Nagrade Dijana Klarić«. Za nagradu koja je ustanovljena u spomen na mladu šibensku putnicu boriti će se pobjednici natječaja na koji se prijavilo više od 150 kandidata u pet kategorija: najbolji putopis, najbolja fotografija, najbolji video, najbolji putopisni projekt i putnik/putnica godine. Nagrada će biti dodijeljena 17. svibnja u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu.