Revija malih književnosti

“Sjedinjene države Levanta” u Rijeci: Pisanje je poput putovanja

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA U sklopu Revije malih književnosti sinoć je u Antikvarijatu »Ex libris« održan program »Sjedinjene Države Levanta«. Revija je Riječanima predstavila šestero književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine. Kao zvijezda suvremene arapske književnosti predstavljen je Khaled Khalifa, zabranjivani sirijski romanopisac i scenarist koji odbija napustiti svoju zemlju.


Gost je bio i jordanski pisac Maan Abu Taleb, koji piše o vezi glazbe i sporta, urednik je jednog od najpopularnijih arapskih web glazbenih magazina Ma3azef, a prošle je godine objavio roman »Sve bitke o borcu« koji pokušava živjeti između korporativnog i boksačkog svijeta.


Riječkoj publici po prvi su se put predstavili i Asmaa Azaizeh (Palestina), Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat) i Adania Shibli (Palestina). Glavni tematski fokus programa »Sjedinjene Države Levanta« čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, kojima se pristupa iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima te putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da se različite lokalne krize diljem svijeta prikažu unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.




Tu liniju prati i Revija malih književnosti, festival zagrebačkih organizacija Booksa i Kulturtreger, pa su se u Rijeci predstavili autorice i autori iz onog dijela svijeta koji se naziva nestabilnim i problematičnim i s jezičnih područja koja su možda brojna populacijom ali su njihovi jezici, zbog hegemonije Zapada, uvijek »drugi« a glasovi njihovih govornika nužno manjinski. Upravo to, kao i teme o kojima pišu, ono je što ih veže s programskim pravcem »Kuhinja«, pa riječki dio programa podržava i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Tijekom gostovanja u »Ex librisu« bilo je riječi o odnosu putovanja i književnosti, o sjećanju i bijegu, o ratovima, vojnicima i granicama, o životnim iskustvima i pisanju, o lokalnom i univerzalnom, a posjetitelji su mogli čuti kako djela spomenutih pisaca zvuče u arapskom originalu. Gostujući pisci susreli su se i s riječkim kolegama po peru. Ovom prilikom predstavljena je i antologija suvremene književnosti Levanta »Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju«.