Multimedijalni projekt istarskih umjetnika

“Re-cik-laža” Drage Orlića i Francija Blaškovića u “tri fete”

Glas Istre

Knjiga je treća u nizu u ciklusu »Daž daždi, miš prdi«, u izdanju porečkog »Errata corrige«



PULA  »Re-cik-laža« Drage Orlića pravi je multimedijski projekt koji je podijeljen u tri dijela, ili na »tri fete«. Osim Orlićevih pjesama tu je i pet sjajnih predgovora, fotografije, grafike Renata Percana i crteži Nadana Rojnića, ali i CD s glazbom Josipa Maršića – Tinturića na koju pjeva autor kojeg više ne smijem spomenuti jer je 27. prosinca promijenio ime u Njanja Mirko fra Slavko – kazao je Branko Lučić, predstavljač nove knjige Drage Orlića. Knjiga je treća u nizu u ciklusu »Daž daždi, miš prdi«, u izdanju porečkog »Errata corrige«, a misteriozni pjevač koji se skriva iza nerazumljivog pseudonima je, naravno, Franci Blašković.


Knjiga je podijeljena u tri cjeline od kojih je prva »Liječena poezija«, zbirka novih pjesama napisanih u hrvatskom književnom standardu. Drugu »fetu« sačinjava likovno-poetska mapa »Štrolige, prči i divice (Istarska pastorala)« s grafikama Renata Percana, dok su u trećem dijelu knjige, naslovljenom »Re-cik-laža ili Daž daždi, miš prdi br. 3 ili Batana, batana, tu mare putana ili Orlićijada« sakupljene pjesme koje je uglazbio Maršić, a otpjevao Blašković.


– Orlić u predgovoru poziva predgovornike Alfija Kabilja, Tamaru Obrovac, Predraga Lucića, Simonea Mocenija i Sandija Blagonića da napišu predgovor i tako obogate knjigu. Buni se Orlić i žali na menopauzu, na Alzheimer i boji se da se kao umjetnik ispraznio te da je jedino što mu preostaje reciklaža. Ja mu odgovaram da je to naša stvarnost, ali da reciklirati može samo onaj koji ima nešto za reciklirati – kaže Lučić. 




– »Liječena poezija« nije reciklaža i u toj se »feti« Orlić obraća podzemlju, opisuje krhkost naše egzistencije, naš ograničeni rok trajanja. Radi se o (is)povijesti jedne bolesti koja će nekoga možda i uplašiti – dodaje.


Orlić nije puno govorio o svojoj knjizi, osim što je pohvalio kvalitetu njena sadržaja te je na savjet Lučića čitao pjesme koje je ovaj naručio.