Pomorski i povijesni muzej

Promocija knjige o čuvenom feribotu i nasljedstvu škvera: “Amorella – ploveći grad”

Sanda Milinković

FOTO/Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci

FOTO/Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci

Knjigu će predstaviti autori Boban i Bajto te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split.



Danas se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, održava promocija knjige fotografija i priča o brodovima “Amorella – ploveći grad”. Knjiga je djelo vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte, a promocija počinje u 12 sati.


Dok hrvatska brodogradnja proživljava svoju najveću krizu, ova knjiga na primjeru stoljetnog splitskog škvera istražuje i afirmira njeno bogato nasljeđe, osvještavajući nas o njenim dostignućima, značaju i razlozima za očuvanje.


Knjiga donosi fotografski esej Duške Boban nastao tijekom baltičke plovidbe feribotom “Amorella” trideset godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa trideset i tri broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju.




Kao simbol brodograđevnog Splita, “Amorella” je dobila centralno mjesto u knjizi gdje je obrađena povijest njene gradnje i plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od prvog čeličnog broda (parnog remorkera Konjic iz 1937. godine) preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova do luksuzne jahte “Caspian Star” iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.


“Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće”, navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući jačanje svijesti o značaju brodogradnje u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju “Dalmacijavina” u splitskoj Gradskoj luci.


FOTO/Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka


FOTO/Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka



Služeći se arhivskim i muzeološkim postupcima, autori otvaraju pitanje memoriranja brodograđevnog naslijeđa u identitetu jadranskih gradova poput Splita, Rijeke i Pule, čiji je razvoj uvelike definirala prisutnost škverova, ne samo na privrednoj, već i na socijalnoj, društvenoj i kulturnoj razini.


Knjigu “Amorella – ploveći grad” predstavit će autori Boban i Bajto te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji je suizdavač knjige. Predstavljanje će započeti prikazivanjem 20-minutnog dokumentarca Lordana Zafranovića “Amorella – Put u budućnost” iz 1989., koji uz naraciju Rade Šerbedžije donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje tog čuvenog feribota, doznajemo sa službenih stranica Povijesnog i pomorskog muzeja.


Nastala kao dio šireg projekta, knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, postavljenu u travnju u Splitu, a otvorenu ovog listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, gdje je se može posjetiti do 15. siječnja 2020.