Hrvatsko društvo pisaca

Prijave za Nagradu Janko Polić Kamov

Davor Mandić

Knjige (četiri primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, 10000 Zagreb, uz napomenu »Za Nagradu Kamov« naznačenu na pošiljci, a rok za slanje je 26. srpnja 2018. (u slučaju dostave na adresu od 9 do 14 sati)



RIJEKA Hrvatsko društvo pisaca objavilo je poziv za prijavu na Nagradu Kamov za 2018. godinu. U izbor ulaze djela objavljena u razdoblju od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine.


Knjige (četiri primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, 10000 Zagreb, uz napomenu »Za Nagradu Kamov« naznačenu na pošiljci, a rok za slanje je 26. srpnja 2018. (u slučaju dostave na adresu od 9 do 14 sati).


Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kuna i statue. Žiri će objaviti listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade bit će proglašen/a 17. studenog 2018. godine, na Kamovljev rođendan.




HDP je Nagradu Janko Polić Kamov pokrenuo 2014. godine za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, no nagrada, kako kažu u HDP-u, također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu, što su karaktereistike koje su krasile i pisca po kome je dobila ime. 


Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.