Posveta nobelovcu

Na Kubi otvoren centar Ernesta Hemingwaya, cilj je briga o njegovim djelima

Hina

Reuters

Reuters



Centar posvećen čuvanju literarne baštine Ernesta Hemingwaya otvorio se na Kubi u subotu kao novi način suradnje sa Sjedinjenim Državama u trenutku kad su bilateralne veze starih hladnoratovskih rivala ponovno zahladile.


Hemingway, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine, napisao je neka svoja najveća djela tijekom 21 godine koje je proveo u Finca Vigii, a sada muzeju u San Franciscu de Pauli na periferiji Havane.


Centar je sagradilo Kubansko nacionalno vijeće za očuvanje kulturne ostavštine i fondacija Finca Vigia iz SAD-a. Centar je smješten na šest hektara zemljišta na kojemu je Hemingway živio okružen drvećem u kući španjolskog stila.




»Kada se udružimo, kada radimo zajedno, možemo postići pozitivne i nevjerojatne stvari«, rekao je kongresnik iz Massachusettsa Jim McGovern, koji želi bolje američko-kubanske odnose na otvaranju centra.


McGovern je naglasio kako bi ovaj projekt bio puno lakši da SAD nije održavao desetljeća dug trgovinski embargo protiv Kube koji je dodatno ojačao predsjednik Donald Trump otkako je došao na vlast.


Hemingway je u Finca Vigiju došao 1939. godinu prije objave »Kome zvono zvoni« te je tamo napisao romane »Starac i more«, »Pomična svečanost« i »Otoci u struji«.Kubu je napustio 1960., više od godine dana od kubanske revolucije i manje od godinu dana prije nego što je počinio samoubojstvo u dobi od 61 godine u Idahou zbog depresije.

Pisac je ostavio na tisuće dokumenata na Kubi, od pisama i radova, sve do fotografija i knjiga.