Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
12. prosinca 2019.
Treći naslov

"Kozmopolitski pozdravi Allena Ginsberga": Nova knjiga u izdanju Beatblioteke

"Kozmopolitski pozdravi Allena Ginsberga": Nova knjiga u izdanju Beatblioteke
"Kozmopolitski pozdravi Allena Ginsberga": Nova knjiga u izdanju Beatblioteke
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 16:54 2017-12-22T16:54:48+01:00

ZAGREB Izašao je treći naslov Beatblioteke: »Kozmopolitski pozdravi Allena Ginsberga«, čiji je izdavač Hrvatsko društvo pisaca. Knjigu su uredili Vojo Šindolić i Kruno Lokotar, a za dizajn je zaslužna Irena Mihalinec. Allen Ginsberg (1926. – 1997.) je veleposlanik beat pokreta – za studija na Columbiji se upoznaje s W. S. Burroughsom, Jackom Kerouacom i Nealom Cassadyjem s kojima tvori buduću beatničku jezgru pokreta – i jedan od najznačajnijih i najprevođenijih pjesnika 20. stoljeća. Potkraj 1950-ih, nakon zabrana, skandala i suđenja objavljuje zbirku Urlik i druge pjesme.

Naslovna poema je vjerojatno najpopularnija američka pjesma, koja je do danas ostala kao simbol i apel za slobodom osobnom i društvenom, protiv nasilja i zloupotrebe moći, urlik za novim svijetom, za novom (po)etikom.

Dobar dio tih novih tendencija zakotrljao se ulicama uskoro, tijekom 1960-ih, u kojima je Ginsberg bio vrlo prisutan kao mirotvorni i emancipatorski aktivist, govornik, pjesnik, performer i tako, mimo svoje volje, ali za opće dobro, postao i ostao pop ikona. Ginsbergova poezija je rebelijanska, što podrazumijeva racionalnost, ali i vizionarsko-mistička, jer koketira s nadrealizmom i automatizmom pisanja, dakle dotiče i svoje iracionalno.

Njegov velik i ukratko neopisiv opus inovativnih pjesničkih formi uglavnom napisanih u vrlo dugom stihu i s ležernim odnosom spram pravopisa, nekim je okrutnim čudom do ove knjige ostao neobjavljen na hrvatskom, stoji u priopćenju Beatblioteke. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.