42. izdanje

Interliber od 12. do 17. studenog na Zagrebačkom velesajmu: Evo što se nudi ove godine

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

ZAGREB 42. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji okuplja najvažnije nakladnike i knjižare, održat će se od 12. do 17. studenog na Zagrebačkom velesajmu (ZV). Svečano otvorenje bit će 12. studenog u 11 sati u 6. paviljonu ZV-a, a sajam će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, navodi se u srijedu u priopćenju ZV-a.5. 6. i 7.a paviljon te Kongresnu dvoranu Velesajma ispunit će više od 380 izlagača iz 13 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ove godine, naglašava organizator, bilježi se povećanje broja izlagača za 18 posto, a izložbenog prostora za pet posto.


Posjetitelje očekuju predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi, glazbeni program te stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara.


Premium program će ugostiti poznate pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Novost Premium projekta je – Interliber slušaonica audio knjiga.


Više od 200 pratećih programa




Više od 200 svakodnevnih pratećih programa razmješteni su na četiri lokacije: dvorane na galeriji paviljona 5, pozornica u paviljonu 6, Kongresni centar Zagrebačkog velesajma te otvoreni prostor.


Izdvojena tema ovogodišnjeg Interlibera je »Znanje i učenje«, čemu su posvećeni dani petak i subota (15. i 16. studeni).


U Kongresnom centru ZV-a održavat će se Sajam hrvatskog obrazovanja, Sajam svjetskog obrazovanja i konferencija »Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska«, a predstavit će se više od 50 izlagača iz Hrvatske i svijeta.


Na Sajmu svjetskog obrazovanja svi zainteresirani za obrazovanje u inozemstvu moći će dobiti informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima, Internship USA i Work&Travel USA programu studentske kulturalne razmjene u SAD-u.


Interliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se putem natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja. Ove godine knjige će dobiti Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.


Izložbeni prostor Ruske Federacije i ove se godine predstavlja na Interliberu. Održat će se prezentacija projekata Foruma slavenskih kultura »Put pisaca« i »Slavenski svijet očima djece«, predstavljanje 10. broja časopisa »Inostrannaya Literatura« (Strane književnosti) posvećenog Hrvatskoj »Hrvatska, što je to?« te predavanja »Može li netko biti naučen pisati knjige?« i »Što je srebrno doba?«.


»Ovca u kutiji« je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine. To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Nagrada Ovca u kutiji dodijelit će se u subotu, 16. studenog na pozornici u paviljonu 6.


Radno vrijeme Interlibera je od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat.


Ulaz na sajam Iinterliber je besplatan. Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan.


Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40 posto popusta na cijenu povratne karte.


Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.