Večeras u Crikvenici

Giovanni Jakovac glazbeno-scenskim uprizorenjima predstavlja zbirku poezije “Otkrivam još jednu laž”

Ivana Kocijan

Snimila Tajči ČEKADA

Snimila Tajči ČEKADA

U sklopu promocije izvest ću devet glazbeno-scenskih uprizorenja, najavio je performer iz Crikvenice kako će izgledati večerašnje predstavljanje zbirke



Crikvenički pjevač i umjetnik Giovanni Jakovac koji je nastupio na više od 20 festivala, sudjelovao u mnogim performansima, imao izložbe, a o njemu je snimljen i dokumentarni film, večeras će u atriju hotela Kaštel u Crikvenici predstaviti svoju prvu zbirku poezije »Otkrivam još jednu laž«.


– U sklopu promocije izvesti ću devet glazbeno-scenskih uprizorenja. Kroz osmogodišnju karijeru u glazbi nastupio sam na 23 glazbenih festivala diljem Hrvatske i osvojio sam 23 glazbene nagrade, većinom za najbolji scenski nastup. Izvesti ću devet pjesama koja se ujedno nalaze i u zbirci poezije i koje su uglazbljene. Njih ću izvesti svaki puta u drugačijem vizualnom izdanju. Kostimografkinja mojih kostima je Tajči Čekada koja će me za svako uprizorenje odjenuti u drugi kostim. Svaka pjesma koju pjevam nosi jednu od svojih poruka, a svaki kostim i vizualni identitet prati priču pjesme koju izvodim. Moj vizualni izričaj uvijek je bio važan dio mog umjetničkog djelovanja te se zapravo na pozornici prvenstveno izražavam putem vizualnog dojma kojim prenosim publici poruke svojih pjesama i putem performansa, otkrio je Jakovac.


Notni zapisi


Otkrivajući laži u njegovim uprizorenjima pojaviti će se gosti: Andrea Granat, Neven Barac, David Danijel, Matej Plavček, Damir Maras, Sendi Host i Daniela Župan. O knjizi govoriti će Irena Krmpotić, Tanja Malbaša i Marijana Trinajstić. Inače, zbirka poezije obuhvaća 37 pjesama koje su podijeljene u 4 tematske cijeline: Ljubav, Samoću, Odlazak i Pobunu. U tematskim cjelinama nalaze se četiri notna zapisa nekih pjesama koje se nalaze u zbirci poezije čiji je autor profesor Dalibor Herceg. Većina pjesama u zbirci je uglazbljena i snimljena. Nekoliko pjesama pjeva Jakovac, a većinu Dalibor Herceg.




– Zbrika sadrži i fotografije kostima koji su pratili moje scenske nastupe, multimedijalne umjetnice Tajči Čekade. Zbriku sam zamislio kao intiman predmet koji ću svojoj publici i nakon nastupa ostaviti na razmatranje i čuvanje. Zbirka je vizualno predočenje mojih umjetničkih aspiracija i svojesvrsni dnevnik mojih privatnih doživljanja i neprestanog definiranja vlastitog poimanja.


Ponosan na pjesmu


Tanja Malbaša potpisuje ilustracije koje je napravila inspirirana tematskim cjelinama koje je prikazala na izravan i surov način fotografirajući vlastite dijelove tijela, dodao je Jakovac.


Zbirka »Otkrivam još jednu laž« autobiografska je i proživljena.


– Posebno bih izdvojio pjesmu »Otkrivam još jednu laž« uz koju me veže niz uspomena, od činjenice kada i kako sam je napisao, a i sam njen tekst oslikava moja tada trenutna razmišljanja o ljubavi. Pjesma je uglazbljena i snimljena, a izvodi je Dalibor Herceg. Skladba je postala prepoznatljiva, bila je zastupljena po mnogim top listama, izvodila se na mnogim festivalima, dobila je i nekoliko nagrada, tako da je smatram svojim najvećim uspjehom kao tekstopisca, zaključio je Jakovac. Ulaz na promociju je besplatan uz pozivnicu, a svaki posjetitelj na poklon će dobiti primjerak knjige »Otkrivam još jednu laž«, dvostruki CD »2008. – 2016.« i istoimeni DVD.