Predstava

GKL Rijeka: Autorsko čitanje “Malog princa” kao intimne pjesme o ljubavi

Davor Mandić

Foto J. Varmuž

Foto J. Varmuž

Sve je započelo kao ideja o postavljanju »Malog princa« za uzrast 5+ kao »klasične« lutkarske predstave u Lutkarskom gledališču Ljubljana, ali čini se da nitko nije bio zadovoljan tim putom pa je autorski tim uzeo knjigu Consuele de Saint-Exupery (supruge poznatog pisca) »Sjećanja ruže«, ljubavnu priču o autoru »Malog princa«, i tu se sve otvorilo



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka svojom će novom predstavom malo pomaknuti granice, i to najmanje dvojako. Prvo, riječ je o predstavi rađenoj za uzrast 12+, što nije toliko uobičajeno za ovo kazalište koje se uglavnom obraća vrtićkoj publici, a drugo, predstava nudi istraživački, autorski pogled na jedno od najpoznatijih djela svjetske književnosti za djecu (ali i ne samo djecu) – »Maloga princa« Antoina de Saint-Exuperyja.


U koprodukciji Lutkovnog gledališča Ljubljana i GKL-a Rijeka predstava »Mali princ«, u režiji Yulije Roschine, premijerno će biti prikazana pred riječkom publikom večeras, 29. siječnja u 18 sati, a najavljena je jučer u GKL-u Rijeka. Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir pojasnila je da je riječ o predstavi nastaloj prema motivima poznatog djela, finom tkanju iščitanom kao pjesma o ljubavi, a koja je dio programa »Priče s krova« programskog pravca EPK-a Dječja kuća, što je objasnilo i pojavljivanje Jelene Milić na presici.


O predstavi je govorio i autorski tim na čelu s redateljicom Roschinom; glumačko-lutkarski dvojac Zala Ana Štiglic iz LGL-a i Tilen Kožamelj iz GKL-a. Predstava je izvorno nastala i premijerno je prikazana u produkciji LGL-a, dosad je izvedena pet puta, kako nam je potvrdila redateljica uz vrlo zanimljive reakcije mlade publike, od koje su sadržajnije reagirale djevojčice, no još je zanimljiviji put predstave od ideje do nastanka. Sve je započelo kao ideja o postavljanju »Malog princa« za uzrast 5+ kao »klasične« lutkarske predstave, ali čini se da nitko nije bio zadovoljan tim putom – ni autorski tim ni umjetnička ravnateljica LGL-a Ajda Roos, koja je timu poručila da razmišlja šire i da napravi nešto svoje. Uzeli su potom knjigu Consuele de Saint-Exupery (supruge poznatog pisca) »Sjećanja ruže«, ljubavnu priču o autoru »Malog princa«, i tu se sve otvorilo.




– Knjiga je autoričina ispovijed, odnosno ljubavno pismo mužu poslije njegove smrti, pa je unutra puno ljubavi i konkretnih stvari koje su se dešavale između njih, a »Mali princ« je i njoj bio inspiracija. Tako smo otišli u drugu priču i došli do predstave o ljubavi između Malog princa i ruže – rekla je Roschina, inače rođena u Moskvi, no od osme godine živi u Ljubljani te je danas priznata redateljica u slovenskim kazalištima.



Redateljica predstave je Yulia Roschina, dramaturginja je Staša Prah, scenografkinja i kostimografkinja Vasilija Fišer, autorica glazbe, zvučnih efekata i videoprojekcija Mateja Starič, koreografkinja je Magdalena Reiter, lektorica Metka Damjan, oblikovatelj svjetla Jaka Varmuž, tekst je na hrvatski prevela Magdalena Lupi Alvir, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić.



Glumici Zali Ani Štiglic hrvatski jezik je na presici bio prevelik izazov, no u predstavi ona, kao i Tilen Kožamelj, govori, kako je Lupi Alvir rekla, zavidnim hrvatskim jezikom. Štiglic je ipak uspjela reći da je predstava vrlo tankoćutna, a gluma minimalistična, te da joj se skok u emociju i esenciju likova koje glumi dogodio tik pred premijeru. Kožamelj je potvrdio da je u segmentu glume predstava minimalistična, u smislu da oni sami glume kao lutke, »poker-faceom«, kako se izrazio, ljušteći ego iz sebe.– Kroz ovu predstavu smo odrasli – zaključio je Kožamelj znakovito.