Uz rođendan književnika

“Drago Gervais”: Najavljen novi ciklus riječke književne nagrade

Kim Cuculić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Jučer je predstavljeno djelo naslovljeno »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« mladog autora Sebastijana Antonija Kukavice, dobitnika »Gervaisa« 2015.



RIJEKA Novi ciklus Književne nagrade »Drago Gervais« najavljen je u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka. Lea Lazzarich, predsjednica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke, podsjetila je da se nagrada dodjeljuje u dvije kategorije – za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo), te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.


Natječaj će tradicionalno biti objavljen na rođendan Drage Gervaisa 18. travnja. Rok za predaju radova je 31. svibnja, a rezultati natječaja bit će objavljeni 30. rujna na web-stranici Grada Rijeke www.rijeka.hr. Svečana dodjela nagrada bit će u okviru ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.


Nacionalno značenje


Nagrada se, u obje kategorije, sastoji od novčane nagrade u visini 20.000 kuna neto i posebnog priznanja. U kategoriji neobjavljenog književnog djela, za koju se kandidati prijavljuju anonimno, autoru pripada pravo na objavljivanje književnog djela na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke. Nagradu dodjeljuje i podupire Grad Rijeka, a natječaj i objavljivanje pobjedničkog djela provodi Gradska knjižnica Rijeka. Prvi natječaj raspisan je 1962., pa se ove godine obilježava 55. obljetnica natječaja.




Ovim povodom pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je »Drago Gervais« najvrednija umjetnička nagrada iza koje stoji Grad Rijeka, a već više od deset godina ova bijenalna nagrada prelazi lokalne okvire i ima nacionalno značenje. Šarar je naglasio i da je riječ o vjerojatno najprestižnijoj nagradi u području hrvatskih dijalekata. Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković osvrnuo se na proces dodjeljivanja Književne nagrade »Drago Gervais«, izrazivši mišljenje da ova nagrada zaslužuje istaknutije mjesto na hrvatskoj književnoj sceni.


Uz najavu novog ciklusa nagrade predstavljeno je djelo naslovljeno »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« mladog autora Sebastijana Antonija Kukavice. Riječ je o pobjedničkom naslovu posljednjeg izdanja Književne nagrade »Drago Gervais« dodijeljene 2015. godine. Knjigu je objavila Gradska knjižnica Rijeka, a predstavio ju je urednik Aleksandar Mijatović, kazavši da je Kukavica višestruko nagrađivani autor.


Konceptualna knjiga


– Knjiga pjesama u prozi »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« neobična je i po svojoj formi i u svojem sadržaju. Ovim djelom Sebastian Antonio Kukavica nastavlja se na dugu tradiciju pjesama u prozi u hrvatskoj književnosti. U svojim pjesmama on problematizira specifičan trenutak suvremene zbilje, postavljajući pitanje što se događa kad se komunizam, a s druge strane liberalizam, uspostave kao istrošeni sustavi.


Autor kroz konstrukciju lirskog subjekta dovodi u vezu formiranje pjesnika u suvremenim okolnostima. Kukavica u aktualnost ulazi kroz nekoliko tematskih kompleksa: dodekafoniju, kartografiju i pojam evolucije. U svojim pjesmama u prozi on često apostrofira »Krik i bijes« Williama Faulknera – osvrnuo se Aleksandar Mijatović.


Sebastian Antonio Kukavica ukazao je na bitan urednički dio posla, kojim su viškovi izbačeni, a knjiga ustrojena kao konceptualna. Posebno je istaknuo grafički dizajn knjige, o čemu je više kazala dizajnerica Martina Čip, uz koju su dizajn osmislile Nina Rainmann i Aristea Klanac. Prema riječima Martine Čip, u dizajnu su se vodile idejom antiknjige, dok je posebnost ovog izdanja što svaka pjesma ima svoju vizualizaciju. Pjesme je čitao glumac Alex Đaković.