“Doba mjedi” Slobodana Šnajdera najbolji roman na hrvatskom jeziku

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti, te se odlučio za Šnajderov "dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male intimne i velike službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora", kazala je Luketić



Najboljim romanom na hrvatskom jeziku objavljenom u 2015. kod hrvatskog izdavača proglašen je u ponedjeljak u Zagrebu, na dodjeli književne nagrade tportala, roman “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera, ep o povijesnim i životnim gubitnicima u kojemu se dokumentarnost i istraživanje stapaju u inovativnoj i stilski pomno dotjeranoj naraciji.


 Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade [email protected], birajući među gotovo rekordnih 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić kao predsjednica, te kao članovi prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.


“Ove je godine žiri uživao, jer smo dobili priliku čitati, analizirati i međusobno raspravljati o odličnim romanima”, kazala je Luketić na svečanom proglašenju pobjednika devetog po redu tportalova natječaja u zagrebačkom Velvet Cafeu. “No, također smo imali i doista težak zadatak među odabranim finalistima odabrati najboljega, jer svi oni zapravo zaslužuju tu nagradu”, napomenula je.




 Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti, te se odlučio za Šnajderov “dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male intimne i velike službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora”, kazala je Luketić.


 Čestitala je svim finalistima, ocijenivši kako se čini da su u opusima svih finalista upravo ti romani “ono najbolje što su oni napisali u žanru romana”.


 Roman “Doba mjedi”, objavljen u izdanju nakladnika TIM press, najavljen je kao ratno-ljubavna priča čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem. Kritika je roman odmah po objavljivanju proglasila Šnajderovim kapitalnim djelom i jednim od najznačajnijih naslova objavljenih posljednjih godina, pa i desetljeća u hrvatskoj književnosti.


 Šnajder je za njega dobio i ovogodišnju regionalnu Nagradu Meša Selimović za najbolje prozno djelo objavljeno lani na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a prošli tjedan uručena mu je i nagrada Kočićevo pero.


 Žiri je roman opisao kao ep o povijesnim i životnim gubitnicima, o generacijama u kojima se odnos između privatne/skrivene i javne/službene povijesti uzdiže na razinu motiva iz grčke tragedije.


 “U ‘Dobu mjedi’ autor je uspio dokumentarnost i istraživanje upisati u romanesknu strukturu kao prirodan dio obiteljske kronike namjesto da bude, što je često slučaj, samo ‘tumor’ književnoga teksta. Usto, inovativna i stilski pomno dotjerana naracija glasu pripovjedača daje uvjerljivost sveprisutnosti, a grafički i bojom izdvojena usporedna misao Nerođenog iskošena je perspektiva onkraj očekivanog”, stoji u mišljenju žirija.


 Slobodan Šnajder (1948.) istaknuti je hrvatski dramatičar, književnik i publicist. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog, kolumnist dnevnika Glas Slavonije, riječkog Novog lista, te čest suradnik Trećeg programa Hrvatskog radija. 


 Novele, eseje i kazališne komade objavljuje od 1966., za koje je nagrađen nizom nagrada, među kojima Gavellinom nagradom za dramu, te triput Držićevom nagradom, a 2011. je dobio počasni doktorat Univerziteta za audioviozualne umjetnosti ESRA sa sjedištem u Skopju. Dosad je napisao još tri knjige proze, “Knjigu o sitnom” (1996.), “505 s crtom” (2007.), te roman “Morendo” (2012.).


Šnajder je zahvalio na nagradi, žiriju na takvoj odluci, a tportalu na tome što dodjeljuje tu nagradu, poručivši kako mu je iznimno drago što je baš njegov roman ovogodišnji laureat.


 U užem izboru za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu ove su godine još bili romani “Na osami blizu mora” Zorana Ferića (VBZ), “Područje bez signala” Roberta Perišića (Sandorf), “Oblak boje kože” Nebojše Lujanovića (Fraktura) i “Tvoj sin Huckleberry Finn” Bekima Sejranovića (VBZ). Cilj je nagrade na relevantnom medijskom portalu otvoriti prostor hrvatskim  piscima i izdavačima i dati im priliku da svoje radove predstave hrvatskim čitateljima.


Glavna urednica tportala Danijela Jozić istaknula je kako taj medij voli i na dnevnoj bazi prati kulturu, a cilj je nagrade poduprijeti pisce i književnost. “Vjerujem da se svi mi možemo naći u barem jednom od 56 romana pristiglih na ovogodišnji natječaj, jer upravo je to ono na što nas navodi čitanje i književnost, da čitanjem i promišljanjem shvatimo svijet oko sebe i postanemo bolji ljudi”, poručila je Jozić.