Književne rezidencije

Bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić inspirira se riječkom ribarnicom i životom tržnice

Kim Cuculić

Faruk Šehić i Željka Horvat Čeč / Foto Marko GRACIN

Faruk Šehić i Željka Horvat Čeč / Foto Marko GRACIN

Književne rezidencije rezultirat će s 15 originalnih kratkih priča inspiriranih mjestima u kojima će književnici boraviti



RIJEKA – U sklopu književnih rezidencija Autorske bure programskog pravca Lungomare Rijeke 2020 – EPK, u »Dnevnom boravku« održana je književna večer s bosanskohercegovačkim piscem Farukom Šehićem. Riječ je o prvoj u nizu književnih večeri, a autora su predstavile Iva Kelentrić, voditeljica programskog pravca Lungomare, i Željka Horvat Čeč – vanjska suradnica na projektu i moderatorica razgovora. Faruk Šehić pisac je, novinar i kolumnist rođen u Bihaću. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije nagrada »Meša Selimović« za roman »Knjiga o Uni« za najbolju knjigu objavljenu na području Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore u 2011. godini, te nagrade European Prize for Literature za isti roman. Knjige su mu prevedene na dvanaest svjetskih jezika. Piše za ugledni politički magazin Dani.


Na početku razgovora s Šehićem bilo je riječi o romanu »Knjiga o Uni«, za koju je Željka Horvat Čeč kazala da je to djelo o ratu i prirodi.


Faruk Šehić pred publikom u Dnevnom boravku / Foto Marko GRACIN


Faruk Šehić pred publikom u Dnevnom boravku / Foto Marko GRACIN





– Volim prirodu i odrastao sam na rijeci Uni – rekao je autor. To je trebao biti roman o prirodi, koja ima višestruku ulogu i predstavlja sve ono što rat nije. Priroda je suprotnost ratu. Jedna od tema je i osjećaj nepripadanja. Kao izbjeglici nedostajale su mi fotografije, koje čuvaju sjećanje. Taj nedostatak pokušao sam nadomjestiti riječima. Ljudi koji nisu bili u ratu mogu pisati o njemu, no nama se rat naprosto dogodio. Nismo željeli rat, ali smo dobili to iskustvo, što je za pisca dobra stvar – kazao je Šehić, koji je čitao ulomak iz »Knjige o Uni«, kao i svoje pjesme.


Od ožujka do svibnja u sklopu programskog pravca Lungomare Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 15 nacionalnih i regionalnih pisaca gostovat će na 15 lokacija kvarnerske obale i otoka na književnim rezidencijama pod nazivom Autorske bure. Književne rezidencije rezultirat će s 15 originalnih kratkih priča inspiriranih mjestima u kojima će književnici boraviti – Mošćenička Draga, Lovran, Volosko, Kostrena, Bakar, Crikvenica, Zebar, Baška, Lopar, Beli, Cres, Mali Lošinj, Susak i dva lokaliteta u Rijeci – koje programski pravac Lungomare spaja u kulturno-turističku rutu. Faruk Šehić trenutno gostuje u Rijeci, u kojoj se inspirira gradskom ribarnicom i životom riječke tržnice.


U Bakru boravi Nora Verde (Antonela Marušić), Enver Krivac pisat će priču nadahnutu lokalitetom Zebar, Damir Karakaš boravit će u Cresu, a Tea Tulić književnu će rezidenciju provesti u Malom Lošinju. Edo Popović priču će napisati nadahnut Baškom, dok će Asja Bakić književnu rezidenciju provesti u Loparu. Robert Perišić boravit će u Crikvenici, Lejla Kalamujić u Kostreni, Olja Savičević Ivančević u Belom, a Milena Benini u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsenijević inspiraciju će potražiti na riječkim plažama, Bekim Sejranović na plažama Suska, Daša Drndić nadahnjivat će se Lovranom, a Josip Novaković Voloskom.