Japan u Hrvatskoj

Vlakovi vječnih pitanja: Kazališna skušina Tarinainanika izvodi “Tokyo Fugue”

Jasmin Đečević

Prizor iz predstave

Prizor iz predstave

Tarinainaniku, koju vode Kentaro Suyama i Tania Coke, u riječki HKD na Sušaku dovela je Ivana Peranić, koja je s japanskim redateljima u Londonu studirala tehniku dramske korporalne mime



RIJEKA  Hrvatska premijera predstave »Tokyo Fugue«, japanske kazališne skupine Tarinainanika, održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku večeras u 20 sati. Radnja predstave smještena je u svijet tokijske podzemne željeznice, ali je njena priča, kažu redatelji Kentaro Suyama i Tania Coke, univerzalna.


– Istražujemo iskustvo izgubljenosti, koristimo metaforu vlaka i kruženja kao simbol potrage za odgovorima na pitanja tko smo i kamo idemo – objašnjava Tania Coke, koja zajedno s Kentarom Suyamom potpisuje režiju.


Uz vrlo jednostavnu, minimalističku postavu scene s trima stolicama i trima glumcima, neobičnost predstave je što nema klasične priče, već se sve bazira na pokretu, odnosno tehnici dramske korporalne mime. Glazbu predstave čine varijacije na jednu Bachovu fugu, a inkorporirane su i videoprojekcije iz tokijske željeznice.



Umjetnička organizacija Krila i ove godine nastavlja s kazališnim radionicama namijenjenima različitim uzrastima.– Cilj programa je unapređenje osobnog i profesionalnog razvoja djece, mladih i odraslih kroz kazališne sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, oslanjajući se na suvremene, suradničke i angažirane prakse. Ne radimo predstave koje se baziraju na nekom književnom predlošku, već su naši polaznici ujedno i sustvaraoci – objašnjava Ivana Peranić.


– Sve to skupa je jedan snoliki, mentalni kolaž.   Zahvalni smo što imamo priliku svoj rad podijeliti i predstaviti u Rijeci – kaže Kentaro Suyama.Inače Suyama i Coke u Londonu su tehniku dramske korporalne mime studirali s Ivanom Peranić, riječkom kazališnom umjetnicom i voditeljicom kreativnog laboratorija suvremenog kazališta Krila, koja je i dovela Tarinainanike u Rijeku.

Prema njenim riječima, ovo je prilika domaćoj teatarskoj publici za susret s nekim novim i drugačijim kazališnim praksama.



Osim premijerne izvedbe »Tokyo Fugue«, Krila ovoga mjeseca planiraju i reprize predstave »Pod pozornicom«, autorskog projekta Ivane Peranić. Izvedbe  su na repertoaru 17. rujna u Filodrammatici, a s obzirom na sprecifičnu lokaciju, broj mjesta je ograničen.



– Iako je tradicija fizičkog kazališta u Rijeci dosta jaka, zbog nepovoljnih uvjeta za nezavisnu scenu u Hrvatskoj publika kod nas nema često priliku vidjeti ovakve predstave; jednostavno nema puno produkcija i zato vjerujemo da bi ljudima ovo moglo biti zanimljivo – kaže Peranić.


Predstavu »Tokyo Fugue« veleposlanstvo Japana uključilo je u program obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.