Inicijativa

Riječki HNK osniva kazalište za djecu i mlade “Kamov”

Kim Cuculić

Marin Blažević, Ivan Šarar i Diana Haller, Foto: M. GRACIN

Marin Blažević, Ivan Šarar i Diana Haller, Foto: M. GRACIN

Planiramo pokretanje sličnog programa po uzoru na model Zagrebačkog kazališta mladih, a »Kamov« bi trebao zaživjeti sljedeće sezone – kazao je Marin Blažević



RIJEKA Riječki HNK Ivana pl. Zajca najavio je nove programe i projekte u Salonu Grada Rijeke.


Ovom prilikom predstavljena je inicijativa za osnivanje Riječkog kazališta mladih »Kamov«. Intendant Marin Blažević podsjetio je da je ova ideja najavljena u njegovom intendantskom programu, dok će za njeno provođenje biti potrebno promijeniti Statut riječkog Kazališta.


– Osnivanje kazališta mladih, koje će nositi ime Janka Polića Kamova, podrazumijeva reorganizaciju unutarnjeg ustrojstva Kazališta i uspostavljanje nove ustrojbene cjeline.




Misija Riječkog kazališta mladih »Kamov« bit će osmišljavanje i organiziranje programa za djecu i mlade.


Bavit ćemo se produkcijom, ali i vođenjem radionica, tečajeva i seminara. Planiramo pokretanje sličnog programa po uzoru na model Zagrebačkog kazališta mladih, a »Kamov« bi trebao zaživjeti sljedeće sezone – kazao je Blažević.


Projekt kazališta mladih podržao je i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je istaknuo da će to biti platforma i za nezavisne udruge, kao i za uključivanje Studija gluma i mediji.


Marin Blažević osvrnuo se i na nove uspjehe riječke Opere, što podrazumijeva nova snimanja, gostovanja i suradnje.


U izdanju Classic Produktion Osnabrück Suppéov »Povratak mornara« izlazi na CD-u, a do kraja ove godine Universal Music trebao bi objaviti CD s Gounodovim »Faustom« snimanim u Rijeci. Najavljen je i projekt izvedbe fragmenata iz Verdijevih opera nastalih prema Shakespeareu – »Macbeth«, »Otello« i »Falstaff«, u kojemu će sudjelovati talijanski operni pjevač Lucio Gallo i čitav niz solista.


Ovom prigodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel posebno je pozdravio opernu pjevačicu Dianu Haller, koja će 2. svibnja u HNK-u Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati održati recital »Španjolske strasti« u klavirskoj pratnji Filipa Faka. Kako je istaknula Diana Haller, program je složen samo za Rijeku, a na njemu su djela Manuela de Falle, Joaquina Turina, Fernanda Obradorsa, Federica Garcie Lorce, Huga Wolfa, Xaviera Montsalvatge, Carlosa Guastavina, Gioachina Rossinija i Mauricea Ravela.


Na konferenciji za medije predstavljeni su i naglasci ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, koje će trajati od 30. lipnja do 21. srpnja.


Talijanska drama premijerno će izvesti kultnu Brešanovu »Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja«, a u planu je i nova verzija hit predstave »Turbofolk« Olivera Frljića. Bit će izveden i »Stand up« u režiji glumca Borka Perića, a u suradnji s Festivalom Opatija na opatijskoj Ljetnoj pozornici izvest će se Verdijeva »Aida« s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi. Zatvaranje Riječkih ljetnih noći predviđeno je na riječkom bazenu.


Tijekom svibnja HNK Ivana pl. Zajca premijerno će izvesti balet »Labuđe jezero«, a umjesto najavljene »Kritike škole za žene« Hrvatska drama priprema Moliereova »Mizantropa« u režiji Igora Vuka Torbice.


Uskoro će biti predstavljen i projekt »(Re)discovering Europe«, čiji je nositelj HNK Ivana pl. Zajca, a za koji su upravo odobrena sredstva iz europskog programa Creative Europe za kulturu.