Na Gatu Karoline Riječke

Riječke ljetne noći: S »Odom radosti« u Europu

Svjetlana Hribar

Beethovenova »Oda radosti« bit će na Gatu Karoline Riječke izvedena 30. lipnja u ponoć, odnosno u prvim minutama 1. srpnja, čemu će prethoditi povorka od Kazališta do Gata i baletna izvedba »Carmine burane«

RIJEKA U noći ulaska Hrvatske u Europsku uniju otpočet će desete, jubilarne Riječke ljetne noći, i to pod naslovom »Zvijezde europskog neba« – rekla je intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare, sazvanoj u Salonu grada Rijeke u povodu festivala koji je riječki doprinos ulasku Hrvatske u Europu.– Bilo je uzbudljivo, a desetljeće Riječkih ljetnih noći prošlo je nevjerojatno brzo, izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, napominjući da je festival izrastao u prepoznatljiv kulturni događaj koji je Rijeku pozicionirao među gradove s ljetnim programima visoke kvalitete.

– Krenuli smo na inicijativu intendantice Mani Gotovac, a već nakon prve godine festival je prihvatila riječka publika. Podržavamo manifestaciju i u vrijeme kad više nema prihoda od sponzorstava, i kada je proračun »mršav«, ali zanimanje publike i kvaliteta programa za nas je imperativ – rekao je gradonačelnik Obersnel.


Direktor Turističke zajednice Rijeke Petar Škarpa napomenuo je kako je upravo ovaj festival Rijeku pretvorio u veliku ljetnu pozornicu, atraktivnu i umjetnički i turistički.»Granice« u Cividaleu i Rijeci

O programu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći govorila je intendatica Nada Matošević Orešković:


– Vrhunac prve večeri festivala – koji se otvara 30. lipnja –  biti će izvedba Beethovenove »Ode radosti« u ponoć, odnosno u prvim minutama 1. srpnja, na Gatu Karoline Riječke, čemu će prethoditi povorka od Kazališta, preko Korza do Gata, gdje će na pontonu (u 22 sata) biti uprizorena »Carmina burana« u izvedbi Baleta, zbora i orkestra riječke Opere, najavila je intendantica Nada Matošević Orešković.




Govoreći o dramskom programu festivala, rekla je da će riječka publika i ove godine vidjeti najbolje predstave iz prethodnih godina, zatim premijeru autorskog projekta Karine Holle »Kafka projekta: Granice..« Talijanske drame (koja će gostovati na Mittelfestu u Cividaleu), nekoliko gostujućih predstava riječkih ansambala, ali i predstave iz Beograda i Ljubljane, a kao poklon publici bit će priređen mađioničarski show na Trgu Riječke rezolucije 23. srpnja.


Što ze glazbenog programa tiče, bit će izvedena »Cavalleria rusticana« za koju zanimanje ne popušta iz godine u godinu; Riječka će se filharmonija predstaviti u rock izdanju zajedno s riječkim pjevačima Damirom Urbanom, Zoranom Prodanovićem Prljom, Deanom Škaljcem i Žanilom Tatajem Žakom (obilježavajući obljetnicu Hrvatske glazbene unije), na programu su koncerti orkestra Opere (»Ljeto je došlo« u Katedrali sv. Vida) i nekoliko gostujućih programa te pijanistička večer profesora s Akademije »Dino Ciani«.


Plesna avantura


U povodu 15 godina djelovanja kazališne skupine Trafik na programu festivala su i tri njihove predstave.


Riječke ljetne noći zatvorit će u Harteri ansambl Baleta 25. srpnja s predstavom  »Shut up and dance«.


Direktorica Talijanske drame Laura Marchig govorila je o razlozima postavljanje projekta »Granice«, koji kroz lik europskog intelektualca progovara o fizičkim, geografskim i mentalim granicama; direktor Hrvatske drame Damir Orlić rekao je da koncept dramskog programa najavljuje stremljenja u budućnosti, a to je suradnja s nezavinsom scenom ali i teatrima u regiji. Iako ove godine dramski segment programa nema premijeru, Orlić vjeruje da će »na svoje« doći publika koja svake godine pita za riječke ljetne uspješnice:


– Slijedom odluke da se »Mirisi, zlato i tamjan« izmjenjuju s predstavom »Lukrecija o’bimo rekli požeruh«, napominjem da je ove godine na redu »Požeruh«, a sljedećeg ljeta ponovo »Mirisi« – i tako, sve dok bude publike za ove naslove!


Ravnatelj riječkog Baleta Ronald Savković zaključio je konferenciju za novinare izjavom da je Baletni ansambl ponosan što otvara i zatvara Riječke ljetne noći:


– Izlazak s kućnih pozornica (u HNK-u i HKD-u) našim predstavama daje novu dimenziju – to je plesna avantura na koju pozivam riječku publiku!