Obljetnica

Ri Teatar slavi dvadeseti rođendan: Cijela je nova sezona u slavljeničkom ruhu

Danijela Bauk

Foto Danijela Bauk

Foto Danijela Bauk



RIJEKA – Pred nama je nova, 19. sezona u Kulturnom centru Kalvarija koja će biti sva u slavljeničkom raspoloženju jer 1. lipnja 2020. godine Ri Teatar će proslaviti veliki 20. rođendan, naglasili su jučer na pressici Bojan Lakoš, Marko Dorčić i Helena Miočić Mandić.


A što je vesela ekipa Ri Teatra, specifičnog riječkog kulturnog fenomena koji već dva desetljeća prkosi i opstaje unatoč svemu, pripremila za važan jubilej? Brojne već provjerene hitove, ali i pregršt premijera, te zanimljivih novih projekata. Otvorenje nove sezone zakazano je već za ovaj vikend, u subotu i nedjelju s početkom u 21 sat na ljetnoj terasi Kalvarije, a u slučaju lošeg vremena u dvorani, posjetitelje očekuje ljetna hit komedija »Crna kutija«. Vikend nakon otvorenja, subota i nedjelja 28. i 29. rujna, rezerviran je pak za hit komediju »50 nijansi fuksije«, dok je u subotu i nedjelju 5. i 6. listopada na rasporedu komedija »50 nijansi žute«. Erotska mjuzikl-komedija »Romeo u Juliji« u programu je 12. i 13. listopada, komedija »Seronje« 19. i 20. listopada, dok je četvrti nastavak hit komedije-sage »Autotrolej i mi – the next generation« na rasporedu 26. i 27. listopada.


– I u novoj sezoni imamo gostovanja, a prvo nam je već 10. listopada kad nam u goste dolaze korisnici Doma Turnić s programom »Stand up cabaret – Dom Turnić«, a koji se održava u sklopu festivala Mentalfest i ulaz je slobodan. Drugo gostovanje na rasporedu je u petak 18. listopada kad nam u goste stiže Danko ažić, autor teksta, režiser i glumac imitatorskog showa »Bok (i) Hrvati«, najavio je Bojan Lakoš.




Ri Teatar nastavlja i s popularnim humorističnim programom »Kuc kuc cabaret« koji izvode već 20 godina s velikim uspjehom.


– To je možda i najdugovječniji cabaret program u Hrvatskoj, igramo ga već 20 godina i nikad nije isti, nije režiran i svaki put je pomalo drugačiji, bavi se aktualnim temama i glupostima, a njih, hvala bogu, u Hrvatskoj i Rijeci ne nedostaje, naglasila je Helena Miočić Mandić. »Kuc kuc cabaret« na rasporedu je svaka dva tjedna, a počinje 27. rujna, nastavlja se 11. i 25. listopada, a posebni gosti su glumci 35. generacije škole glume Ri Teatra.


U 19. sezoni bit će izvedene i predstave nastale u sklopu projekta »Svakog tjedna – premijera jedna« koji se također nastavlja i ove sezone, tu je i tradicionalni Halloween party 31. listopada, te škole glume.


– U tijeku su upisi 36 generacije škole glume Ri Teatra i to 22. i 29. rujna s početkom u 17 sati. Tu su dvije radionice glume za one mlađe od 17 godina – za osnovnoškolski uzrast tu je »Čudesni oblačak«, a za srednjoškolce »Kumulus Actores«. I oni će, kao i prethodni polaznici radionica, tijekom sezone pripremiti po dvije premijere, a prve nas očekuju već u prosincu, kazala je Miočić Mandić.


Za 20. rođendan ekipa Ri Teatra priprema i novu predstavu »HŽ i mi«, tu je i program »One man show«, edukativna predstava »Boca istine« nastala u suradnji s udrugom Hepatos, a koju je napisao i režirao Marko Dorčić.


Ljetna turneja


Iza ekipe Ri teatra je vrlo radno ljeto – u sklopu ljetne turneje Jadranom od 14. srpnja do 23. kolovoza izveli su 33 predstave koje je ukupno pogledalo oko osam tisuća gledatelja.


– Gostavali smo od Labina preko Fažane, uzduž i poprijeko otoka Krka, pa sve do Hvara i Brača, a u nekim mjestima smo čak i ispisali povijest – u mjestima Vrsi i Milohnići bili smo prvo kazalište koje je ikad gostovalo, kazao je Lakoš i dodao kako su iznimno zadovoljni i programom »Kalvarija pod zvijezdama« koji će iduće godine postati – Riječko kulturno ljeto.