Riječka praizvedba

ROMEO I JULIJA Premijera Gounodove opere u HNK-u Ivana pl. Zajca u subotu

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Opera u pet činova »Romeo i Julija« francuskog skladatelja Charlesa Gounoda bit će premijerno izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u subotu, 12. siječnja, u 18 sati. Bit će to riječka praizvedba jedne od najpoznatijih opernih verzija Shakespeareove čuvene tragedije. Kako je kazao dramaturg i redatelj Marin Blažević, intendant riječkog HNK-a, operom »Romeo i Julija« završava operna tetralogija prema Shakespeareovim djelima, u sklopu koje su izvedeni naslovi »Otello«, »Macbeth« i »Falstaff«. Libreto prema Shakespeareovoj tragediji »Romeo i Julija« potpisuju Jules Barbier i Michel Carré, a svjetska praizvedba bila je u Parizu 1867. godine.


Predstave u Rijeci i Ravenni


Orkestrom riječke Opere ravnat će talijanski dirigent Paolo Olmi, a predstava je nastala u koprodukciji Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, Teatro Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni. Nakon premijere u Rijeci, »Romeo i Julija« 18. i 20. siječnja na programu je Teatra Alighieri u Ravenni. Na riječkoj premijeri naslovne uloge Romea i Julije pjevat će Aljaž Farasin i Anamarija Knego, a kazalište u Ravenni najavilo je pjevače Jesusa Álvareza i Margaritu Levchuk. U susretu s novinarima Anamarija Knego, riječka Julija, kazala je:


– Ovo je moja dosad najzahtjevnija uloga – i pjevački i glumački. Izvodimo je na francuskom jeziku, pa nam je od velike pomoći jezična savjetnica Catherine Grelli. Zanimljiva je režija Marina Blaževića, a i dirigent Paolo Olmi je jako dobar. Čitajući iznova Shakespeareova »Romea i Juliju«, nametnulo mi se pitanje imaju li roditelji pravo uplitati se u odluke svoje djece – između ostalog i kad je riječ o ljubavi. Julija je u predlošku mlada, no moj lik u predstavi sazrijeva u zrelu osobu. Ljubav Romea i Julije je vrlo čista, ali je nažalost prekratko trajala – osvrnula se Knego.


Romeo kao izazov


Aljaž Farasin kazao je da se za ulogu Romea pripremao dvije godine i da mu je to dosad najteža uloga.– Tijekom te dvije godine svakodnevno sam razmišljao o toj ulozi, koja je i psihički i fizički vrlo zahtjevna. Romeo je velik izazov za pjevača. Režija Marina Blaževića je posebna i otvorene su sve razine Shakespeareove tragedije – kaže Farasin.

Budući da Marin Blažević opernim predlošcima prilazi na inovativan način, tako će biti i s »Romeom i Julijom« koji započinju s krajem -prizorom njihove smrti. Na dijelu probe koju smo večeas vidjeli, ono što slijedi nakon uvoda je obred pogreba – ujedno mračni i komični »ballo in maschera« u scenografsko-svjetlosnoj instalaciji Alana Vukelića, koja će prema Blaževićevim riječima imati oko 1.000 promjena svjetla. Na probi smo uočili i raskošne kostime Sandre Dekanić, a za koreografiju i scenski pokret zadužena je Mila Čuljak. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman.


Romeova prijatelja Mercuzija utjelovit će Michael Wilmering, gost iz Nizozemske, koji je izrazio zadovoljstvo što pjeva u Rijeci i u riječkom kazalištu. U ulozi Romeova paža Stefana je Ivana Srbljan, a u ostalim ulogama su Eugenyi Stanimirow (Brat Lorenzo), Beomseok Choi u alternaciji za Mercuzija, Dario Bercich kao Julijin otac, Marko Fortunato u ulozi Tebalda, Sofija Cingula kao Gertruda, Luka Ortar/Slavko Sekulić u ulozi Veronskog kneza, Beomseok Choi/Michael Wilmering kao Paris, Ivan Šimatović kao Capuletijev sluga, Sergej Kiselev u ulozi Benvoglija i Saša Matovina kao Brat Giovanni. Sudjeluje i zbor Opere.