Teatar Ulysses

“Priča o ljubavi”: Maestralni Giorgio Surian i mladi pjevali opjevali ljubav

Glas Istre

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Vrhunac sezone na Malom Brijunu bilo je gostovanje londonskog »Richarda IIII«, a Ulyssesova premijera »Shakespeare ljetne noći – varijacije« otkrila je posjetiteljima nove lokacije i prekrasnu prirodu otoka



MALI BRIJUN »Priča o ljubavi« naslov je koncerta kojim su u prekrasnom ambijentu Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu operni pjevač Giorgio Surian i šestoro studenata zagrebačke Muzičke akademije zaključili ovogodišnju sezonu Teatra Ulysses. U nevelikom, ali prelijepom atriju pedesetak poklonika opera i opereta gotovo dva sata uživalo je u nadahnutom nastupu maestra i njegovih učenika.


Priče o ljubavi u prvom dijelu programa ispričali su studenti Giorgio Surian Jr. (tenor), Stefano Surian (tenor), Anabela Barić (sopran), Iva Krušić (mezzosopran), Leon Košavić (bariton), Ivan Šimatović (bariton) uz Lanu Bradić (klavirska pratnja), i to ulomcima iz Mozartove opere »Figarov pir«. U drugom dijelu koncerta mladi studenti, ali i maestro, raspjevali su u raznim recitativima, arijama i brojnim duetima. Izvrstan je tako bio »Cheti, cheti, immantinente« iz Donizettijeve opere »Don Pasquale«. Velikim aplauzom publika je pozdravila i ostale izvedbe, od arije »Largo ad factotum« iz »Seviljskog brijača«, Offenbachove »Barkarole«, arije Alfreda iz Verdijeve »Traviate«, duet cvijeća iz opere »Lakme«, do dueta iz Leharove »Vesele udovice«.


Za kraj koncerta glazbenici su publici priredili pravu poslasticu izvodeći napoletanske, svima dobro poznate kancone, pa su zajedno pjevali »O sole mio«, »Santa Lucia«, »Torna a Surriento« i uvijek zabavnu »Funiculi funiculà«.


Ovogodišnja sezona Teatra Ulysses trajala je tako od 15. srpnja do 28. kolovoza, i bila velikim dijelom posvećena Williamu Shakespeareu kojem je napravljen svojevrsni hommage. Vrhunac sezone bilo je gostovanje predstave »Richard III«  londonskog kazališta Almeida s Ralphom Fiennesom u glavnoj ulozi. Ulyssesova premijera pod naslovom »Shakespeare ljetne noći – varijacije« donijela je prije svega putovanje Malim Brijunom i lokacijama koje su posjetiteljima bile posve nepoznate. Publiku je oduševila prekrasna priroda otoka koja je korespondirala s bogatim Shakespeareovim svijetom predstavljenim putem odabranih soneta i motiva iz drama, tragedija i drugih djela.

Sezona je počela 15. srpnja koncertom Rade Šerbedžije s gitaristom i skladateljem Miroslavom Tadićem, uz gostovanje skladatelja i pjevača Muharema Serbezovskog. Narodno pozorište Subotica, Grad Teatar Budva, Testament film i Ulysses Teatar predstavili su se operom Isidore Žebeljan »Dve glave i devojka«; gostovao  je Teatro Koreja iz Italije s predstavom »Kater & Rades«, nastalom prema istinitoj priči o tragediji albanskih izbjeglica u Jadranskome moru; pa predstava »U agoniji« Miroslava Krleže, autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića te Zijah Sokolović s monodramom »Glumac je… glumac je… glumac«. Drugu godinu zaredom igrala je predstava »Pečat« Borne Vujčića s Goranom Grgićem u glavnoj ulozi, a Ozren Grabarić se vratio s monooperom »Dnevnik jednog luđaka«.


Zagrebački HNK gostovao je s predstavom Tene Štivičić »Tri zime«, a beogradsko kazalište Zvezdara s predstavom Dušana Kovačevića »Klaustrofobična komedija«, u kojoj se na kazališne daske vratio Slavko Štimac.


Legendarni »Kralj Lear« Teatra Ulysses ponovno je izveden i ovog ljeta, a riječ je o jedinoj predstavi koja se već 16. godinu izvodi svake sezone. G. JEZDIĆ, V. BEGIĆ