Projekt Inkubator

Premijera predstave Velika bilježnica Ágote Kristóf 4. lipnja u ZKM-u

P. N.



 


Velika bilježnica, nastala po istoimenom romanu Ágote Kristóf, predstava je o odrastanju u doba rata. Ispisana dječjim rukopisom oblikovanim strašnim okolnostima vremena koje se, kako danas možemo vidjeti, uvijek i iznova ponavlja, svjedoči o razornoj premoći trenutka u kojem živimo nad onim ljudskim i humanim u svakome od nas. Njezini junaci sudionici su i svjedoci krvava rata koji nije ekskluzivno vezan za prošlost, jer se već desetljećima vraća u obliku novih sukoba na različitim svjetskim teritorijima i eskalacije nasilja gotovo imanentnom ljudskom rodu.


Na početku priče, usamljeni i samima sebi prepušteni blizanci iz romana Ágota Kristóf moraju odrasti preko noći. Pritom će izgubiti i nevinost i ideale, i nježnost i emocije, kao i svaku iluziju da je alternativa uopće moguća. Kraj te priče bez kraja zatječe ih u minskom polju, nad mrtvim tijelom vlastita oca, kao gotovo odrasle ljude koji su i sami postali upravo ono Zlo što ih je tako nepovratno promijenilo.




Tko su osvajači, a tko osloboditelji, tko prijatelji, a tko neprijatelji, djeci prestaje biti važno. Suočavajući se s odsutnošću uzora, izgubljenim idealima, poremećenim vrijednostima, mrtvim ili odsutnim roditeljima i nezamislivom perverzijom rata, sve što ta djeca pokušavaju jest – preživjeti. U predstavi glume: Marica Vidušić, Petar Leventić,  Vedran Živolić,  Dora Polić Vitez,  Anđela Ramljak, Danijel Ljuboja i Dado Ćosić. Vizualni identitet predstave osmislili su Romano Decker i Dean Kutić.


Glazbu je skladala i izvodi je svjetski poznata umjetnica na harmonici Merima Ključo. 


 


Predstava „Velika bilježnica“ premijerno će biti izvedena u subotu, 4. lipnja, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava se izvodi u okviru projekta Inkubator.