RI TEATAR

Premijera predstave “Seronje”: Scene preslikane iz stvarnosti “Zajca”

Kim Cuculić

Predstava je počela u zahodu Ri Teatra, gdje je publiku dočekala poruka da su WC-i zbog tehničkih razloga izvan funkcije te da gledatelji ukoliko žele mogu dati donacije. Ova situacija preslikana je iz stvarnosti – iz riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca



RIJEKA Kao drugu premijeru u sklopu projekta »Svakog tjedna – premijera jedna«, Ri Teatar je izveo komediju »Seronje«. Predstava je, na neki način, već počela u zahodu Ri Teatra gdje je publiku dočekala poruka da su WC-i zbog tehničkih razloga izvan funkcije te da gledatelji ukoliko žele mogu dati donacije.


Ova situacija preslikana je iz stvarnosti – iz riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, u kojemu su neki toaleti trenutačno zaista izvan uporabe, a publika se može obratiti HNK-u ako želi sudjelovati u obnovi Kazališta. Radnja novog komada Ri Teatra odvija se u jednom našem neimenovanom nacionalnom teatru gdje se sprema velika premijera, a u najavi je istaknuto da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna.


Komična suigra


Autorski, redateljski i glumački tim predstave čine Tomislav Vičević, Frano Barunčić i Josip Krešo Medaković, kojima se kao supervizor pridružio Bojan Lakoš. Nakon otvaranja zavjese, publiku je posred pozornice dočekao – kemijski zahod (scenografija: Semmler d.o.o.), koji je nadobudni redatelj iz Srbije, s međunarodnom karijerom, na konferenciji za novinare predstavio kao dio scenografije premijere koja se priprema. To baš i ne odgovara istini, a kemijski WC postaje glavni motiv oko kojega se razvija radnja znakovito naslovljenih »Seronja«.




U komičnoj suigri, praćeni smijehom iz gledališta, Tomislav Vičević, Frano Barunčić i Josip Krešo Medaković utjelovili su po nekoliko likova. Tomislav Vičević, neka vrsta zaštitnog znaka Ri Teatra, tumači intendanta kazališta koji instituciju koju vodi često koristi za svoje privatne poslove, važniji su mu domjenci od predstava, a uspio se i obogatiti.


No u ulozi čistača kemijskih zahoda Vičević naprosto briljira, strastveno objašnjavajući ono čime se bavi na sočnoj grobničkoj čakavštini. U predstavi ima još dijalekta – Josip Krešo Medaković glumi scenskog majstora na istarskoj čakavici, zadužen je za »paljenje i gašenje svjetla«, a često se poziva na kazališni sindikat.


Aktualna satira


Frano Barunčić utjelovio je redatelja, s obaveznim umjetničkim šalom oko vrata, koji – uspostavit će se – ima veze sa Zemunskim klanom i kriminalcem Jocom Amsterdamom. Barunčić se pojavljuje i u ulozi židovskog draguljara, luster-majstora, koji ima pedofilske sklonosti. U cijelu priču upleteni su i jedan policajac, kamatar, gost kazališta iz Danske…, a kakva je uloga topa koji će na kraju ispaliti na pozornici – nećemo otkrivati. Predstava »Seronje« satira je na aktualnu situaciju u Rijeci, a autorska i glumačka ekipa ispraćena je srdačnim pljeskom. Već za ovaj petak, 19. travnja, najavljena je premijera predstave »Koza« u režiji Emira Mulalića.