GKL Rijeka

Premijera “Gdje su nestale čarapice”: Prvo doživljajno kazalište za bebe

Kim Cuculić

Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Ova forma sada se po prvi put radi u Rijeci



RIJEKA – Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno će u petak, 19. siječnja, izvesti naslov »Gdje su nestale čarapice?«, prvo doživljajno kazalište za bebe u Rijeci. Kako je objasnila ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, ovo je nova kazališna forma koju ove sezone uvodi riječko lutkarsko kazalište, a namijenjena je najmlađoj djeci koja još puze i koja su tek prohodala – djeci u pelenama.


– Izvedba »Gdje su nestale čarapice?« u prvom je redu namijenjena uzrastu od 0 do 3 godine, ali i ostaloj publici. U Hrvatskoj su se povremeno radile predstave za najmanje, no sada doživljajno kazalište za bebe po prvi put imamo na riječkoj sceni. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Malu djecu, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazalište uvodimo na doživljajnoj razini, aktivirajući njihove senzacije i dajući im slobodu interakcije – osvrnula se Lupi Alvir, istaknuvši da su partneri na projektu MMSU Rijeka, Dvorana kulture »Joga u svakodnevnom životu« i Udruga za sindrom Down – Rijeka 21.


Azil za nesparene čarapice


Autorica koncepta i redateljica je Mila Čuljak, koja se obratila i u ime Udruge za sindrom Down, podsjećajući da nesparene čarapice simboliziraju Međunarodni dan sindroma Down.




Vizualnost predstave prilagođena najmlađima / Foto GKL


Vizualnost predstave prilagođena najmlađima / Foto GKL



– U radu na ovom projektu krenuli smo od poda, jer je on bitan za razvoj motorike mališana. Od dekice, lampica i čarapica, na toploj podlozi crvenih tatamija, stvaramo doživljaj kazališta. Sve je u jakim kontrastnim vizualima, te uz melodiju nastalu korištenjem pentatonske ljestvice koja maloj djeci najviše godi. Na našoj izvedbi stvorit ćemo svojevrsni azil za nesparene čarapice, a od prikupljenih čarapica stvorit ćemo ogromnu čaraposkulpturu – kazala je Mila Čuljak.


Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta je Mejra Mujičić, koja se osvrnula na vizualno zanimljiv aspekt predstave. U autorskoj ekipi je i skladatelj Adam Semijalac, a izvođači i koautori su glumci-lutkari Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović. Ovim povodom Alex Đaković govorio je o problemu recepcije ovakve izvedbe, odnosno o tome na koji će je način bebe doživjeti. Za Damira Orlića ovo je posve novo izvedbeno iskustvo, a za Davida Petrovića također je bio izazov raditi na projektu bez konkretnog teksta i klasičnih lutaka.


Inauguracija Dječje kuće


Predstava se izvodi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u bivšem »Benčiću«, u prostoru nekadašnjih tvorničkih jaslica, pa je to ujedno i inauguracija Dječje kuće i Slatkog kazališta u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020. Stoga se na konferenciji za novinare obratila i Jelena Milić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća, ukazavši na potrebu razvijanja publike već od djece najranije dobi. Pretpremijera izvedbe »Gdje su nestale čarapice?« bit će u četvrtak, 18. siječnja, u 17 i 18 sati, a premijera je dan kasnije u istim terminima. Broj gledatelja je ograničen na 20 djece uz pratnju makismalno 35 odraslih.


Najavljeno je i da će predstava »Wanda Lavanda« biti izvedena u sklopu međunarodne mreže Small size days, a ista predstava u siječnju gostuje u Budimpešti u kazalištu »Kolibri« koje slavi 25. obljetnicu.