Branko Brezovec

Poruka Eurokaza ministrici: ‘A gdje su bodovanja i evaluacije, gospodo?’

Hina

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Ovakav tretman Ministarstva kulture dovodi u sumnju da se sustavno dezorganizira i dezorijentira rad OCD-ova i odvodi njihove ambicije izvan svake društvene usmjerenosti



Umjetnička organizacija Eurokaz upozorila je na nepostojanje jasnih kriterija Ministarstva kulture temeljem kojih su donijete odluke o dodjeli sredstava putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019., zbog čega je Eurokaz zatražio dostavljanje dokumentacije o evaluaciji njegovih prijavnica, ustvrdivši da netransparentnost ukazuje na moguću sustavnu dezorganizaciju i dezorijentiranje rada izvaninstitucionalne scene.


U priopćenju naslovljenom »A gdje su bodovanja i evaluacije, gospođo ministrice i cijenjeni članovi vijeća?« umjetnički ravnatelj Eurokaza Branko Brezovec i umjetnička savjetnica Gordana Vnuk, potaknuti objavom odluka o dodjeli sredstava za javne potrebe u kulturi za 2019., te nakon prosvjednih reakcija dijela organizacija nezavisne kulture u javnosti i na društvenim mrežama, odlučili su se očitovati da bi se čuo glas »onog dijela kulturne scene koji je (u)nositelj kritičnosti i refleksivnosti, otklona od dominantnih koncepcija, angažiranosti, inovativnosti i istraživačkog pristupa«.


Poman posao 


»Smatramo da predloženi Eurokazovi projekti zadovoljavaju sve propisane prioritete, načela i smjernice (kvalitativne, kvantitativne, formalne i administrativne) za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019., kao i kriterije koje bi pri stručnom vrednovanju trebalo primjenjivati Kulturno vijeće za dramske, plesne te izvedbene umjetnosti sukladno čl. 7 Pravilnika o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi (NN 55/16), a sukladni su i strateškom planu Ministarstva kulture 2019. – 2021.«, stoji u priopćenju.




Napominjući da su sve Eurokazove prijavnice za 2019. pomno rađene te je na njih utrošeno puno temeljitog truda i vremena, iz Eurokaza ističu da odluka Ministarstva kulture o dodjeli sredstava »nigdje i nikako ne obrazlaže krnji karakter dodijeljenih sredstava«.


»Jednostavno rečeno: kako se, po kojim kriterijima, pozitivnim i negativnim, čak i uz uvažavanje budžetskih neprilika, i uz samozatajnost u pogledu na nespretnosti s kulturom ove zemlje, došlo do odluke o visini sredstava i kako se s tom krhkom sumom mogu započeti, a kamoli ostvariti financijski precizno obrazloženi projekti«, upozoravaju Brezovec i Vnuk.


Sustavno uništavanje 


Napominju da je nejasno uzimaju li se u obzir i produkcijska postignuća iz prethodne godine – Eurokazova prošlogodišnja produkcija »Povratak« osvojila je nagradu publike na Marulićevim danima u Splitu i dvije glumačke nagrade na Festivalu glumca u Županji.


»U sustavu koji nije temeljen na transparentnim kriterijima uvijek će se pojaviti sumnja da je inicijativa dodjele sredstava negdje izvan razložno utemeljenih umjetničkih i odgovornih društvenih usmjerenja. Stoga držimo da nam je svima u interesu da se otvori pitanje evaluacije projekata i principa dodjele sredstava prema unaprijed utvrđenom sustavu bodovanja«.


Ocjenjuju stoga da bi »moglo biti na djelu višegodišnje sustavno uništavanje izvaninstitucionalne scene u vidu proizvoljne dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, bez ikakve veze s prijavljenim troškovnicima ili kakva obrazloženja«.


»Takav tretman Ministarstva kulture dovodi u sumnju da se sustavno dezorganizira i dezorijentira rad OCD-ova i odvodi njihove ambicije van svake društvene usmjerenosti«, upozoravaju Brezovec i Vnuk.