22. izdanje

Početkom studenog u Rijeci Revija lutkarskih kazališta, doznajte tko sve dolazi

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Reviju će u petak, 3. studenoga u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati svečano otvoriti višestruko nagrađivana predstava »Odisej – san o povratku« Dječjeg kazališta Republike Srpske (Banja Luka). Revija lutkarskih kazališta jedina je manifestacija takve vrste na području Primorsko-goranske županije



RIJEKA Tradicionalna Revija lutkarskih kazališta Rijeka, 22. po redu, bit će održana od 3. do 11. studenoga, a predstavit će se 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH te po prvi put iz Grčke i Kine. Kako je istaknula Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka i voditeljica Revije, ovogodišnja manifestacija u znaku je istraživanja »neobične baštine« i tema kao što su sloboda, zajedništvo, različitosti i snaga dječje mašte.


Reviju će u petak, 3. studenoga u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati svečano otvoriti višestruko nagrađivana predstava »Odisej – san o povratku« Dječjeg kazališta Republike Srpske (Banja Luka). Tijekom Revije u galeriji »Kortil« bit će postavljeno »Svjetlosno igralište« austrijskog kolektiva Circus Lumineszenz – multimedijalna instalacija dizajnirana za djecu svih uzrasta i obitelji.


Brojne predstave 


Na Reviji će biti prikazane i predstave »Črčke« u produkciji Plesnog teatra Ljubljana i ljubljanskog Teatra AEIOU te u koprodukciji s VRUM-om Zagreb/Varaždin; »Pipi Duga Čarapa« GKL-a Rijeka; »Pjevaš li pod tušem?« Lutkarskog kazališta Skantzi iz Grčke; »Iza pet gora« Dječje kuće umjetnosti i Lutkarskog kazališta Fru Fru iz Ljubljane; »Nevidljiva« Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar; »Vještica Dragica« u izvedbi Lutkarskog kazališta Maribor, u koprodukciji s Teatrom »Puna kuća« iz Zagreba; »Basne iz sjene« Kazališta za djecu iz Kragujevca; »Putovanje i zgode šegrta Hlapića« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Som na cilome svitu« Gradskog kazališta lutaka Split; »Karlson s krova« Kazališta lutaka Zadar; »Gospođica Neću« Gradskog kazališta – Scena Gorica (Velika Gorica); »Dindim, o nježnosti« Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina; »S razlogom« Kazališne družine Pinklec (Čakovec); »Medvjed i mali« Lutkarskog kazališta Ljubljana; »Bijeli jelen« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i »Kineski lutkarski omnibus« u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta Jiangsu iz Kine. Predstave će se održavati u GKL-u, HKD-u i Dvorani kulture – Joga u svakodnevnom životu.




U popratnom programu pod vodstvom gošće Grete Clough s Islanda bit će održana radionica izrade štapnih lutaka pod naslovom »Islandski trolovi«, a bit će održana i tradicionalna lutkarska radionica i igraonica.


Nagrada »Domino«


Novost ove godine je dodjela nagrade publike »Domino«, koja će biti uručena u sklopu zatvaranja Revije. Nagrada nosi ime jednog od starih naziva riječkog Gradskog kazališta lutaka, dizajner skulpture u obliku kišobrana je Vanja Cuculić, a izradu potpisuje Luči Vidanović. Svaku predstavu publika će moći ocjenjivati u rasponu od 1 do 5, a najavljena je i nagradna igra za gledatelje koja se sastoji od paketa ulaznica GKL-a za ovu sezonu.


Ovogodišnju Reviju najavljuje izložba fotografija Petra Fabijana postavljena na Korzu, a riječ je o fotografijama snimljenima za kalendar riječkog kazališta lutaka 2012. godine koje na zanimljiv način spajaju Rijeku i lutkarstvo. U tijeku je i akcija »Lutke u izloge!«, kojom su lutke iz predstava GKL-a Rijeka »okupirale« riječke izloge. Na konferenciji za novinare stručna suradnica GKL-a Vedrana Balen Spinčić istaknula je da Reviju sufinanciraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.


Ovom prilikom gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je GKL bitan partner u projektu Rijeke Europske prijestolnice kulture, dok je Valerij Jurešić – pročelnik UO-a za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a – kazao da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka najkvalitetnije odgovorilo reformi javnih potreba u kulturi PGŽ-a. Naglašeno je i da je Revija lutkarskih kazališta jedina manifestacija takve vrste na području Primorsko-goranske županije.