Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Summer Classics/Ljetna klasika

Operni spektakl: Nova riječka »Carmen« na tribinama pulske Arene

Foto: D. ŠKOMRLJ
Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 18:22 2019-07-17T18:22:47+02:00

Pulska Arena je idealna lokacija za naše operne predstave, a njenu arhitekturu koristimo kao scenografiju, rekao je riječki intendant Marin Blažević

RIJEKA - Nakon prošloljetnog uspjeha kad je u velikom stilu, pred tisućama posjetitelja, vratio operu u Arenu u Puli, festival »Summer Classics/Ljetna klasika« Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca vraća se u pulski amfiteatar s još većim i bogatijim programom, odnosno čak tri izvedbe – 25. srpnja Verdijevom »Aidom«, 27. srpnja Beethovenovom Devetom simfonijom te 1. kolovoza Bizetovom »Carmen«, istaknuli su intendant Marin Blažević i ravnatelj Opere Petar Kovačić kojima su se na konferenciji za novinare pridružili glavni akteri tri spektakla – dirigent Yordan Kamdzhalov, sopranistica Kristina Kolar i mezzosopranistica Ivana Srbljan, te tenor Aljaž Farasin.

Arhitektura kao scenografija

– Pulska Arena je idealna lokacija za naše operne predstave, a njenu arhitekturu koristimo kao scenografiju. Ono što ćemo napraviti s novom produkcijom Bizetove »Carmen« je nešto što dosad nitko nije učinio u Areni – okrenuli smo raspored, te će se opera igrati na tribinama na kojima inače sjedi publika, dok će se publika smjestiti na tribinama koje se postavljaju na travnjaku amfiteatra.

Integralni dio predstave činit će i 200 do 300 posjetitelja u publici koji će biti u interakciji s baletom, zborom, ali i solistima. Pred nama je veliki umjetnički izazov, na tri predstave očekujemo više od šest tisuća posjetitelja, naglasio je intendant Blažević, dok je ravnatelj Opere Petar Kovačić istaknuo kako se nada da će ova gostovanja u pulskoj Areni postati tradicija.

Na predstavljaju programa istaknuto je kako je Arena savršena kulisa za Bizetovu »Carmen«, opernu priču o strastvenoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. Produkcija »Carmen« nastaje posebno za prostor pulske Arene, scenografske i svjetlosne intervencije transformirat će kamene tribine pulskog amfiteatra u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu. Autori inscenacije su Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, a orkestrom će ravnati šef dirigent orkestra Opere riječkog HNK-a Yordan Kamdzhalov, dok je uloga Carmen povjerena vodećoj solistici riječke Opere Ivani Srbljan. U produkciji sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet riječkog kazališta, ali i dječji zbor »Kap«.

Foto: D. ŠKOMRLJ

– Zahvaljujući divnim ljudima s kojima radimo »Carmen«, ali i maestru Kamdzhalovu, na sceni ćemo doista dati sve od sebe. Drago mi je da u predstavi sudjeluje cijeli ansambl našeg kazališta, a pozicioniranje scene na tribine i mijenjanje perspektive gledanja bit će zasigurno jedno sasvim posebno iskustvo, naglasila je Ivana Srbljan.

Isto oduševljenje dijeli i Aljaž Farasin koji se pak prisjetio kako je sa Srbljan »Carmen« igrao još za vrijeme studija, a ulogu Don Josea pjeva 55. put.

– Pa ipak, zahvaljujući maestru otkrio sam jednog novog Don Josea, ta je uloga sazrela u meni do jedne razine koju nisam ni slutio, naglasio je Farasin.

Više od 150 glazbenika

Verdijeva »Aida«, opera svih opera, kako je još nazivaju, zbog velikog se uspjeha i zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća još jednom u pulsku Arenu gdje će ponovo dočarati doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture. Dirigent je Ville Matvejeff, redatelj i dramaturg je Marin Blažević, a u naslovnoj ulozi je Kristina Kolar.

– Veseli me povratak »Aide« u pulsku Arenu, moj lik iznova raste, otkrila sam neke nove osjećaje. Lani smo polučili velik uspjeh, a zadovoljstvo gledatelja nama umjetnicima je iznimno važno. Bit će to prava svjetska »Aida«, naglasila je Kolar.

»Devetu«, najpoznatiju simfoniju Ludwiga van Beethovena, izvest će više od 150 glazbenika. Orkestrom Opere, uz Studentski zbor Muzičke akademije u Zagrebu te Coro del Friuli Venezia Giulia, dirigirat će Yordan Kamdzhalov, dok su solisti Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Goran Jurić.

– Bit će to nezaboravno iskustvo. Ponosan sam i na zbor, i na orkestar, i na soliste. Ne možete ni zamisliti kakav je užitak i zadovoljstvo raditi s ovakvim umjetnicima, ali i ljudima. Teško i naporno radili, ali rezultat će biti odličan, zaključio je Kamdzhalov.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Eventima i na blagajni »Zajca«. Od sljedećg tjedna bit će dostupne i na dvije pulske lokacije, na Portarati te na blagajni na ulazu u Arenu. Za sve zainteresirane postoji i organizirani prijevoz iz Rijeke preko tvrtke Arriva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.