Jubilarka

Omiljena opera: “Ero s onoga svijeta” već sedamsto puta na sceni zagrebačkog HNK-a

Doris Žiković



Jedna od najatraktivnijih domaćih opera »Ero s onoga svijeta« poroslavit će 700. izvedbu u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 10. siječnja. Jakov Gotovac ovu je operu počeo skladati prema libretu Milana Begovića 1932., a dovršio ju je 1935. Iste je godine djelo doživjelo praizvedbu (2. studenoga) i od tada je gotovo konstatno sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.


Opera »Ero s onoga svijeta« ubrojena je među najuspjelije slavenske komične opere koja je doživjela izvedbe u više od stotinu inozemnih kazališnih kuća dok je libreto opere preveden na bugarski, češki, engleski, njemački, talijanski, finski, mađarski, slovački i slovenski jezik. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.


Posljednja inscenacija »Ere s onoga svijeta« u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izvedena 9. svibnja 1992. pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, u scenografiji Dalibora Laginje, kostimima Inge Kostinčer koje je obnovila Dženisa Pecotić, oblikovanju svjetla Vladimira Kazde, koreografiji Margarete Froman koju je prenio Zvonimir Reljić i scenskome pokretu Ioana Barbua te je od tada dio repertoara HNK u Zagrebu. U povodu velike obljetnice, ravnatelj Opere zagrebačkoga HNK, maestro Nikša Bareza izjavio je:




»Doživjeti 700. izvedbu zaista je impozantan podatak. Specifičnost je »Ere« da je djelo nastalo u 20. stoljeću te da je izrazito nacionalno obojeno i u svom libretu i u melosu. To bi naoko moglo ograničiti izvedbenu popularnost i širinu izvedbi toga djela no u slučaju »Ere« to se nije dogodilo. Možemo s ponosom i zadovoljstvom konstatirati da je »Ero« ostao neprestano na repertoaru od svoje praizvedbe te da nije izgubio svježinu i neposrednost što je odlika iznimno malog broja djela, ali i potvrda genijalnog stvaralačkog procesa Jakova Gotovca.«


Svečanom, 700. izvedbom dirigirat će Zoran Juranić, a nastupit će Stjepan Franetović, Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović, Siniša Štork, Ljubomir Puškarić, Neven Mrzlečki, Ana Zebić Kostel uz članove Zbora, Baleta i Orkestra HNK-a u Zagrebu.