U Parku Nikole Hosta

O tamnoj strani ljudske prirode: Premijera “Izrasti!” Kazališne radionice Malik

Kim Cuculić

Kako je bilo na probama

Kako je bilo na probama



RIJEKA Kazališna radionica »Malik« premijerno će u utorak, 27. lipnja u 19.30 sati na specifičnoj lokaciji u Parku Nikole Hosta izvesti predstavu »Izrasti!«, koja je nastala prema motivima knjige »Gospodar muha« Williama Goldinga. Kako je ovim povodom kazala redateljica komada Denis Kirinčić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u ovoj profesionalno vođenoj kazališnoj predstavi za djecu propituje se dječji svijet u okolnostima koje nisu uobičajene za njihovo odrastanje.


– Knjiga »Gospodar muha« nalazi se u izbornoj lektiri za šesti razred, a prema njoj snimljen je i film u kojem glume djeca od sedam do 13 godina. I u našoj predstavi glume djeca te dobi, dok ovo neuobičajeno djelo progovara o tamnoj strani ljudske prirode i o nečemu o čemu se s djecom inače ne razgovara – rekla je Kirinčić. Ideju i adaptaciju teksta potpisuje Nataša Antulov, koja je kazala da im je najveći problem bio kako u predstavi prikazati nasilje.


– »Gospodar muha« i nije roman za djecu. Neki sudionici predstave čak su odustali, jer nisu htjeli sudjelujovati u scenama nasilja. Stoga nam se nametnulo pitanje kako zaštititi djecu. Adaptaciju smo na kraju gotovo u potpunosti lišili nasilja. Dugo smo razgovarali s djecom i pokušali ukazati i na jednu i na drugu stranu ljudske prirode – kazala je Antulov.


Kako piše u najavi predstave, sami u svojoj djetinjoj naivnosti, nesretnim slučajem, skupina djece nađe se na nenastanjenom otoku. Beskrajno more odvaja ih od topline i sigurnosti doma. Nema ni jedne odrasle osobe koja bi mogla svojom zrelošću i iskustvom biti putokaz u njihovim najboljim i najiskrenijim namjerama da prežive i da se spase povratkom u civilizaciju. Shvaćaju da to neće biti moguće ako se ne organiziraju i uspostave neki oblik društvene zajednice. Vođa, pravila, skupovi, podjela rada i dužnosti dio su elemenata koji prirodno izrastaju u njima čineći zajednicu koja ima svoju osovinu i snagu u demokratskim principima. Čini se da su zaštićeni njima i da će uspjeti. Krhkost njihova dječjeg zanosa narušavaju demoni straha, usamljenosti, neizvjesnosti, uobličeni u veliku nepostojeću opasnost – zvijer. Počinju se rastakati, razjedinjavati, rušiti, sukobljavati…Scenografiju je osmislila Liberta Mišan, a autor glazbe je Rajko Ergić. Predstava je namijenjena publici uzrasta 10 plus. U predstavi sudjeluju Dora Katalinić, Ivan Ušljebrka, Iva Mačinković, Nina Berdik, Nino Blažić, Jan Ilić, Aneta Matković, Martin Berisha, Lora Matijašić, Lucija Pedić, Morena Škrokov, Iva Ukalović, Antonio Valenčić, Mirna Vratarić, Arian Budisavljević, Dora Kozarić, Matea Blažević, Diego Bortul i Nika Nađ, dok je glas kapetanu broda dao Nebojša Zelić.

Pretpremijera predstave je 26. lipnja, a reprize 28. i 29. lipnja u 19.30 sati na gornjem platou Parka Nikole Hosta. Ulaz je slobodan, ali je potrebno najaviti se na broj 091/587-32-96.