Kazališna sezona 2018./2019.

Nova kazališna sezona HNK-a Ivana pl. Zajca: U Rijeci ćemo vježbati različitosti

Kim Cuculić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Kao jedan od naglasaka nove kazališne sezone Blažević je izdvojio koprodukcije s važnim partnerima, istaknuvši da će riječki HNK u program triju ansambala: Hrvatske drame, Opere i Baleta uložiti oko 6,5 milijuna kuna, a partneri u koprodukcijama još toliko.



RIJEKA – Nova, 2018./2019. kazališna sezona HNK-a Ivana pl. Zajca, odvijat će se pod motom »Vježbanje različitosti«. Kako je objasnio intendant Marin Blažević, pod tim sloganom odvijat će se sljedeće dvije sezone najavljujući Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture i program »Luka različitosti«.


Blažević je istaknuo da se ovakvim motom povezuju tradicija riječkog HNK-a i njegova budućnost, odnosno kultna predstava »Vježbanje života« Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića – koja je vezana uz riječku prošlost – te EPK-ova »Luka različitosti«. Kao jedan od naglasaka nove kazališne sezone Blažević je izdvojio koprodukcije s važnim partnerima, istaknuvši da će riječki HNK u program triju ansambala: Hrvatske drame, Opere i Baleta uložiti oko 6,5 milijuna kuna, a partneri u koprodukcijama još toliko.


Domaći pisci


Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica predstavila je premijerni program ove umjetničke grane u novoj sezoni. U koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama bit će izvedena predstava »Michelangelo«, koja nastaje prema drami »Michelangelo Buonarroti« Miroslava Krleže. Predstavu režira slovenski redatelj Sebastijan Horvat, a naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat. Nova kazališna sezona Hrvatske drame je u znaku domaćih pisaca, pa je tako na repertoaru i »Regoč« Ivane Brlić Mažuranić u režiji Olje Lozice, dok će adaptaciju romana »Leica format« suvremene hrvatske književnice Daše Drndić režirati Franka Perković. Hrvatska drama u suradnji s Talijanskom dramom, Baletom i Operom riječkog HNK-a postavit će i mjuzikl »Bulevar sumraka« Andrewa Lloyda Webbera u režiji Gatice-Kolar-Vlajnića-Blaževića-Settima.




Giulio Settimo, ravnatelj Talijanske drame, najavio je program ove umjetničke grane. Prema knjizi Corrada Premude »Felici e contente/… I živjele su zauvijek sretno« predstavu za djecu režira Giorgio Amodeo. Predstavu »Buca di sabbia/Pješčanik« Michala Walczaka režirat će Jernej Kobal, a u njoj glumi Alida Delcaro. U koprodukciji Talijanske drame i Associazione Internazionale dell’ Operetta premijerno će biti izvedena opereta »Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.« u režiji Maurizija Solda, a kao veliki projekt Settimo je najavio komediju »Pituri nemaju sjećanja« Daria Foa u režiji Marija Kovača, kojom će glumica Elvia Nacinovich obilježiti 45 godina umjetničkog rada. Na kraju sezone u koprodukciji TD-a i La Confraternita del Chianti nastat će predstava »Efekt leptira« Chiare Boscaro i Marca Di Stefana.


Premijerne naslove Opere najavio je ravnatelj Petar Kovačić. Opernu sezonu otvorit će »Nikola Šubić Zrinski« Ivana pl. Zajca, u novom redateljskom pristupu Dore Ruždjak Podolski te pod ravnanjem Villea Matvejeffa, dok će u ulozi Zrinskog nastupiti Giorgio Surian. U koprodukciji »Zajca«, Teatra Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni bit će izvedena opera »Romeo i Julija« Charlesa Gounoda pod ravnanjem Paola Olmija i u režiji Marina Blaževića. U koprodukciji riječkog HNK-a, Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia i Punto Arte iz Amsterdama premijerno će biti izveden Mozartov »Figarov pir« pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglije i u režiji Ewe Buchmann. U suradnji sa Slovenskom filharmonijom i Cankarjevim domom iz Ljubljane riječka Opera izvest će »Elektru« Richarda Straussa pod ravnanjem Villea Matvejeffa i u režiji Marina Blaževića.


Kamdzhalov šef dirigent


U novoj kazališnoj sezoni šef dirigent orkestra riječke Opere bit će Yordan Kamdzhalov koji će, među ostalim, ravnati Brucknerovom »Sedmom simfonijom«, Verdijevim »Requiemom« i novogodišnjim koncertima. Ville Matvejeff predstavit će se i kao skladatelj. U ime odsutne ravnateljice Baleta Maše Kolar, program Baleta predstavio je Marin Blažević. Premijerno će biti izvedena »4 bolera« u koreografiji Andonisa Foniadakisa, Maše Kolar i Shote Inouea.



Predstavljen je i novi vizualni identitet riječkog HNK-a, koji je osmislio Studio Sonda iz Vižinade. Novo vizualno rješenje zamišljeno je kao spoj tradicije i suvremenosti, a svi vizualni materijali imaju polazište u slovu »Z« (kao Zajc). Pritom je pozornica jedan od glavnih dizajnerskih elemenata, a novi vizualni identitet obuhvaća logo »Zajca«, plakate i programske knjižice.



U koprodukciji s Baletom HNK-a Split i Splitskog ljeta, a u okviru obilježavanja 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina, bit će izveden suvremeni balet »Serenada – Allegro« u koreografiji Igora Kirova i Maše Kolar. U koprodukciji sa zagrebačkim Muzičkim biennaleom nastat će naslov »Heroj je umoran« skladatelja Frana Đurovića, u koreografiji Giuseppea Spote. U novoj sezoni riječki Balet ponovno će plesati uz orkestar Opere i to u neoklasičnim baletima »Pulcinella, Apolon« Igora Stravinskog, u koreografijama Giovannija di Palme i Martina Chaixa te pod ravnanjem Georgea Jacksona.


Gostujuće predstave


S radom nastavlja i Riječko kazalište mladih »Kamov«, koje uvodi i plesni program. Poveznica riječkog HNK-a s EPK-om je i prostor na adresi Delta 5 u kojem će se odvijati dio programa, između ostalog monodrame i eksperimentalni teatar. Od ove godine pretplatu je moguće napraviti već tijekom srpnja, a najavljen je i bogat program gostujućih predstava. Konferenciji za novinare prisustvovao je i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, koji je primijetio da je riječki HNK preuzela nova generacija otvorivši ga još više. Šarar smatra i da je dobro što se između »Zajca« i medija pojavljuju polemički tonovi.