Rezime revije

Lutka je cjelovito scensko biće: Završila 21. Revija lutkarskih kazališta

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U izboru predstava nastojalo se napraviti ravnotežu između klasičnih predstava i suvremenih tendencija u lutkarstvu, a zastupljena su bila i institucionalna i nezavisna kazališta



Početak studenoga već je tradicionalno rezerviran za Reviju lutkarskih kazališta, koja je ove godine održana 21. put u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Ovogodišnja Revija okupila je sedamnaest kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske i Poljske. U izboru predstava nastojalo se napraviti ravnotežu između klasičnih predstava i suvremenih tendencija u lutkarstvu, a zastupljena su i institucionalna i nezavisna kazališta.


Otvorenje manifestacije bilo je drugačije u odnosu na prethodne Revije. Umjesto nekog inozemnog naslova za odraslu publiku, na otvorenju je prikazana predstava »Duga« u izvedbi Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina kojom su predstavljene mlade lutkarske snage. Poznatu pripovijetku Dinka Šimunovića u zanimljivoj kazališnoj formi teatra objekata postavili su studenti kao svoj diplomski ispit iz lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pod mentorstvom Maje Lučić.


Od beba do odraslih


Riječka publika imala je prilike vidjeti i iznimno lijepu predstavu »Patka, Smrt i tulipan« Lutkovnog gledališča Ljubljana, koja je višestruko nagrađivana na mnogim inozemnim festivalima, pa tako i na PIF-u u Zagrebu gdje je 2015. osvojila Grand prix za najbolju predstavu u cjelini. Ova predstava u tehnici »kazališta sjena« inspirirana je slikovnicom njemačkog pisca i ilustratora Wolfa Erlbrucha, a »Patka, Smrt i tulipan« na suptilan i djeci blizak način progovara o teškoj temi smrti.




Slovensko lutkarstvo predstavili su i naslovi »Mali plavi i mali žuti« prema slikovnici Lea Lionnija te »Luda šuma« ljubljanskog Zavoda Federacija u režiji Petera Kusa.


Za uzrast od jedne godine naviše izvedena je predstava »Kupaonsko igralište« kazališta Flug Cooperation iz poljskog Bialystoka, koja predstavlja primjer interakcije s najmlađom publikom. Na riječkoj lutkarskoj Reviji po prvi put je gostovalo kazalište Zero en Conducta iz Barcelone, koje je izvelo predstavu »Nymio« kojom je izvođač Jose Antonio Puchades prezentirao mogućnosti ljudskih ruku u kreiranju korporalnih lutaka.


Revija lutkarskih kazališta uvijek je i mjesto susreta i usporedbe hrvatskog s inozemnim lutkarstvom. Ovoga puta domaće lutkarstvo, ali i igrane predstave za djecu, prezentirali su zagrebačko kazalište Tvornica lutaka s predstavom Petre Radin »Crvenkapica – tko se boji vuka još?«; Mala scena iz Zagreba s predstavom »Puž« Maje Hrgović; Gradsko kazalište lutaka Split s naslovom »Ukradeno sunce« Tamare Kučinović prema motivima poeme Korneja Čukovskog; Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s predstavom »Nije me strah« Dubravke Pađen Farkaš; LOFT i Kruna Tarle s autorskim projektom »Iš’o Viljo u dućan«; Studio za suvremeni ples koji je u koprodukciji s Gradskim kazalištem Trešnja napravio predstavu »Ritam tam – Bajka o ritmu«; Gradsko kazalište »Zorin dom« iz Karlovca s naslovom »Male priče o nestašnoj Sonji« prema motivima ruske priče Andreja Usačeva; Zagrebačko kazalište lutaka s naslovom »Godišnja doba« Ivana Gorana Viteza prema narodnoj bajci te Kazalište lutaka Zadar s predstavom »Juha od bundeve« Helen Cooper i Ane Prolić. Prikazan je i autorski projekt »Neispričana bajka« Gradskog kazališta – Scene Gorica.


U okviru programa obilježavanja 100. godišnjice prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić Mažuranić, Gradsko kazalište lutaka Rijeka održalo je svečanu izvedbu »Šume Striborove«. Riječ je o lutkarskoj predstavi premijerno izvedenoj 2005. godine u režiji Laryja Zappije. Ovom prilikom riječko kazalište lutaka oprostilo se od svojih dugogodišnjih lutkara – glumca-lutkara i prvaka Kazališta Anđelka Somborskog koji je otišao u mirovinu, te od glumice-lutkarice Božene Delaš koja je nakon više od 20 godina rada u GKL-u otišla iz Rijeke.


Program posvećen »Pričama iz davnine« obogaćen je i projekcijama animiranih filmova u suradnji s Art-kinom Croatia, a ostvarena je i suradnja s Gradskom knjižnicom Rijeka.


Lutkarska izložba


Jedno od prepoznatljivih obilježja Revije lutkarskih kazališta su i prateće lutkarske izložbe. Ove godine u Galeriji Kortil postavljena je izložba istaknute slovenske kreatorice lutaka i pedagoginje Agate Freyer »Od skice do lutke« koja inače u Bežigradskoj galeriji u Ljubljani izlaže svake svake godine, kontinuirano od 1980. do danas. Ova izložba važan je pregled stvaralačkog opusa Agate Freyer i njenog doprinosa lutkarskoj umjetnosti u Sloveniji i šire.


Na temelju deset prezentiranih radova, posjetitelji su mogli upoznati kreativni proces stvaranja – počevši od skice, crteža i kipa do same lutke kao cjelovitog scenskog bića, te pregledati skice, fotografije i video zapise koji uprizoruju detaljni postupak izrade lutaka.


Agata Freyer otkrila je svoju ljubav prema oblikovanju lutaka još u studentskim godinama. Svoje prve skice za lutke i scenografiju ostvarila je 1969. godine za predstavu »Fidl Fadl« u Lutkarskom kazalištu »Jože Pengov«, te je tom umjetničkom izrazu posvetila veći dio svog stvaralaštva. Kreirala je lutke, scenu i kostime za četrdesetak predstava u profesionalnim kazalištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Mnoge su obišle i brojne festivale uz odlične kritike stručnjaka i publike. Oblikovala je lutke i za različite televizijske lutkarske emisije, a za kreaciju lutaka i scene primila je višestruke nagrade.


S GKL-om Rijeka surađivala je kao kreatorica lutaka na predstavama »Mačak u čizmama« (1991), »Sve o Žaklinama« (2004) i »Mala vještica (2005). Među ostalima, na riječkoj izložbi predstavljene su kreacije Agate Freyer iz predstava »Oluja« Kazališta lutaka Split (1996), »Magarac iz Nazareta« Freyer Teatera Ljubljana (1997), »Martin Krpan« Lutkovnog gledališča Maribor (2000) i »Trnoružica« Freyer Teatera Ljubljana (1992).


Dječja lutkarska radionica i igraonica neizostavan je dio svake Revije i uvijek okupe mnoštvo djece i roditelja na kreativno druženje i izradu lutaka. Radionicu osmišljavaju likovni umjetnici GKL-a, dok su na igraonici i druženju s lutkama glumci-lutkari Kazališta. Radionicu izrade izvornih instrumenata održali su Peter Kus i Gregor Hrovat.