EPK

Kultna umjetnička skupina: Ni riječka publika nije ravnodušna na Needcompany

Kim Cuculić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Izložba »18 videa« u sedam videoinstalacija objedinjuje rad skupine Needcompany i ujedno služi kao poveznica predstava i popratnih događaja koje čine program riječkog Needcompany festivala



RIJEKA – Otvorenjem izložbe “18 videa” u bivšem Ivexu i “Koncertom benda koji gleda u krivom smjeru” u HKD-u u Rijeci je počeo Needcompany festival, koji se odvija od 29. veljače do 6. ožujka u sklopu programa “Doba moći” Europske prijestolnice kulture.


Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, belgijska umjetnička skupina Needcompany, izvest će tri predstave i jednu izložbu, čime predstavlja bogatstvo i raznolikost svoga umjetničkog rada – jedna je predstava primarno glazbena, druga dramska, a treća plesna. Predstave Needcompanyja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Istovremeno su zabavne i ozbiljne, ponekad i tragične, govore o nama, našoj intimi i međuljudskim odnosima.


Uoči prve izvedbe održan je uvodni razgovor na temu postdramskog kazališta, a kao sudionici najavljeni su Nina Violić, Agata Juniku, Igor Ružić, Ivana Meštrov i Morana Matković, uz moderiranje Nataše Antulov.




Izložba »18 videa« u sedam videoinstalacija objedinjuje rad skupine Needcompany i ujedno služi kao poveznica predstava i popratnih događaja koje čine program riječkog Needcompany festivala. Autorice izložbe su Grace Ellen Barkey, suosnivačica umjetničke skupine Needcompany i Lot Lemm, članica skupine od 1993. Ovaj umjetnički dvojac poznat je pod imenom Lemm & Barkey.


Predstava “Koncert benda koji gleda u krivom smjeru” portret je skupine zapadnjačkih umjetnika koji beskonačno trče dalje. Nejasno je bježe li od bijede u svijetu koju ne osjećaju ili trče prema njoj. U predstavi Maarten Seghers i Rombout Willems glume gitarista i pjevača, a Nicolas Field bubnjara.


U okviru Needcompany festivala još će 3. i 4. ožujka biti prikazana predstava “Sve što je dobro” u HNK-u Ivana pl. Zajca, te predstava “Zauvijek” 6. ožujka također u “Zajcu”.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN