Zanimljiv komad

Komedija “HŽ i mi” Ri Teatra: Priča o živopisnim putnicima neobičnog vlaka

Kim Cuculić

Nakon četiri nastavka »Autotroleja i mi«, Ri Teatar sada je napravio komediju o vožnji vlakom Hrvatskih željeznica. Moglo bi se reći da ovo kazalište njeguje žanr »on the road« komedije



Nakon četiri nastavka »Autotroleja i mi«, koji na duhovit i ironičan način prikazuju riječki gradski prijevoz, Ri Teatar sada je napravio komediju o vožnji vlakom pod naslovom »HŽ i mi«. Moglo bi se reći da ovo kazalište njeguje žanr »on the road« komedije. Dok su u nekim drugim zemljama i gradovima vožnje vlakovima još uvijek uobičajene, u Rijeci to baš i nije slučaj pa se u tekstu Donata Jurkovića smještanje dramskih situacija u vlak čini kao oživljavanje jedne pomalo zaboravljene tradicije. Početak predstave je malo kasnio, kao što uostalom kasne i hrvatski vlakovi…


Rijeka-München


Radnja nove predstave Ri Teatra smještena je u vlak koji vozi na relaciji Rijeka-München, a protagonisti ove – između ostalog i ljubavne priče – su Ema i Oliver, koji su svoju ljubav izgubili upravo u tom vlaku prije desetak godina. Igrom slučaja, oni se ponovo nađu u istom vlaku gdje počinje zaplet ove komedije prepune neobičnih, živopisnih likova. Među njima je i kondukter, a većina glumaca i glumica igra po nekoliko uloga. Spomenimo Davora Popovića, koji je izazvao smijeh publike svojom komičnom interpretacijom napornog putnika koji govori kajkavski, ometa druge putnike glasnim smijanjem dok čita knjigu ili je u svojim pričama sklon preuveličavanju. Putnice vlaka su i dvije čakavske lajavice, trudnica, majka s ne baš lijepom bebom, nametljivi šašavi Talijan, egzotični emigranti, Romkinje koje putnicima gataju iz dlana, seljanka s »tvrdim« naglaskom koja se začudno transformira u montipajtonovsku finu Engleskinju, majka i otac s kćerkom, tetovirana djevojka bez karte i još neki bizarni likovi.


Elementi spektakla


Radnja je scenografski podijeljena u dva kupea vlaka, a predstava u jednom trenutku dobiva i elemente spektakla – u vlak ulazi specijalac (Bojan Lakoš) koji, sukladno današnjem vremenu, traga za teroristima. Ova je scena izvedena »filmski«, s ironijskim referiranjem na televizijske serije »Inspektor Rex« i »Cobra 11«. U predstavi su i reference na »Vozi me vlak v daljave« i »Vlak u snijegu«. A što je na kraju bilo s Emom i Oliverom, čija priča podsjeća na sapunicu, nećemo otkrivati.




Redatelj predstave je Bojan Lakoš, a asistenti su Marko Dorčić i Hrvoje Zubčić. Scenografiju potpisuje HŽ-PP, a tehničko vodstvo Franko Mandić. U predstavi inspiriranoj Hrvatskim željeznicama igraju Nikolina Baržić, Mislav Niessner, Marina Deželjin, Jasna Jeličić, Iris Zubović, Klara Peranić, Davor Popović, Ivana Puškarić, Helena Miočić-Mandić, Alan Obrstar i Bojan Lakoš, koji su i ovoga puta dobro nasmijali gledatelje.