Dora Ruždjak Podolski

Intimni Zajc za novo doba: Idući tjedan premijera “Nikole Šubića Zrinjskog”

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmanlj

Foto: Roni Brmanlj

Redateljica Dora Ruždjak Podolski pružit će, kako je rekla, svoje viđenje Zajčeve opere. Bit će to reinterpretacija u kojoj će se »Zrinjskom« pristupiti kao svojevrsnoj distopiji, u kojoj više ne postoji ništa osim čovjeka i borbe za komad zemlje koja još može roditi nekim plodom



RIJEKA Opera »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u srijedu, 17. listopada u 19 sati. U Zajčevu opusu ovo djelo zauzima posebno mjesto, a njegovom prvom izvedbom u Rijeci 1946. godine ravnao je Boris Papandopulo. Posljednja obnova »Zrinjskog« bila je 2014. u režiji Krešimira Dolenčića, a sada je režija povjerena Dori Ruždjak Podolski. Kako je kazala na konferenciji za novinare, »Nikolu Šubića Zrinjskog« postavlja iz novog rakursa.


– Bit će to moje viđenje Zajčeve opere. Smatram da je potrebno reinterpretirati baštinu, no kad je u pitanju novo »čitanje«, uvijek postoji i veća mjera opreza. Postoje neki uzusi kako nešto treba i kako ne treba raditi, no to onda nije umjetnost. Mislim da imamo pravo na preispitivanje i slobodu. U ovoj reinterpretaciji, »Zrinjskom« smo pristupili kao svojevrsnoj distopiji, u kojoj više ne postoji ništa osim čovjeka i borbe za komad zemlje koja još može roditi nekim plodom. Metaforički je riječ o uspostavljanju moralne vertikale u samom čovjeku. Dok je inače uvriježen naglasak na grupnim scenama, mi smo se više posvetili intimnom ozračju – osvrnula se Ruždjak Podolski.


Supružnici i na sceni


Naslovnu ulogu Nikole Šubića Zrinjskog pjevat će Robert Kolar, koji je kazao da se ovaj lik u predstavama koje je dosad gledao uvijek radio na herojski način, a u novom riječkom »Zrinjskom« on je i otac i herojski tip koji ima svoje strahove i dvojbe. Zrinjskoga će pjevati i Ivan Šimatović, učenik Giorgia Suriana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvotno je naslovnu ulogu trebao pjevati Surian, koji je u međuvremenu odustao, ali je zato u podjeli Giorgio Surian mlađi u ulozi Mehmeda Sokolovića.




U ulozi Eve, žene Zrinjskoga, je Kristina Kolar, koja će sada prvi put biti supruga Roberta Kolara – ne samo u životu, nego i na sceni. Kolar je kazala da ova opera pruža mnogo mogućnosti, a da joj se posebno sviđa što u ovom uprizorenju više do izražaja dolaze ženski likovi. Lovru Juranića pjevat će poznati slovenski tenor Aljaž Farasin, koji će u sljedeće dvije godine biti član ansambla riječke Opere. Farasin je kazao da mu je kao Slovencu velik izazov pjevati u »Zrinjskom«, posebno i zato što se radi o starohrvatskom jeziku.


Riječki Verdi


Jelenu će pjevati Anamarija Knego, koja je postala prvakinja Opere u Rijeci, a u drugoj podjeli je Vanja Zelčić. Evu će izvoditi i Olga Kaminska, Juranića i Marko Fortunato, Mehmeda Sokolovića i Davor Lešić. Gašpar Alapić je Marijan Padavić, Vuka Paprutovića pjeva Martin Marić, Sulejmana Velikog pjevat će Luka Ortar i Slavko Sekulić, Sulejmanova liječnika Levija pjevaju Dario Bercich i Voljen Grbac, Mustafu Krešimir Škunca, Ali Portuka i Glasnika izvodi Darko Matijašević, a Ibrahima Beglerbega Saša Matovina.


Izvedbama će dirigirati Ville Matvejeff i Igor Vlajnić. Ovim povodom Finac Matvejeff, koji kao stranac ravna hrvatskom operom, kaže da je fasciniran Zajcem kao riječkim i hrvatskim »Verdijem«, ali da je u glazbi »Zrinjskoga« osjetio i njemačku i mađarsku glazbenu tradiciju. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere. Intendant Marin Blažević i ravnatelj Opere Petar Kovačić istaknuli su da se »Zrinjski« snima za uglednu inozemnu izdavačku kuću.