Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 27° 2
20. srpnja 2018.
Snimanje u Zajcu

GLUMAČKI VELIKAN Slavni Ralph Fiennes u Rijeci snima film o velikom ruskom baletanu

Ralph Fiennes, Foto: REUTERS
Ralph Fiennes, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2017. u 14:44 2017-09-07T14:44:00+02:00

Ovih dana pred riječkim HNK-om Ivana pl. Zajca primijećena su vozila filmske ekipe, a iz provjerenih izvora potvrđeno nam je da se u riječkom kazalištu snima biografski film »The White Crow« o čuvenom ruskom baletanu

RIJEKA Ovih dana pred riječkom HNK-om Ivana pl. Zajca primijećena su vozila filmske ekipe, a iz provjerenih izvora potvrđeno nam je da se u riječkom kazalištu snima biografski film »The White Crow« o čuvenom ruskom baletanu Rudolfu Nurejevu. Redatelj filma je proslavljeni britanski glumac Ralph Fiennes, a prema podacima koje je objavio IMDb film nastaje prema knjizi Julie Kavanagh i scenariju Davida Harea. Kao glumac koji će utjeloviti Nurejeva naveden je ruski baletan Oleg Ivenko, a u glumačkoj ekipi su Adèle Exarchopoulos, Sergei Polunin i Chulpan Khamatova.

Informacija da se film »The White Crow« snima u Rijeci i u Istri potvrđena je i na portalu Croatia Week.

O tome je pisao i 24 sata, objavivši da je Ralph Fiennes u lipnju ove godine bio u Hrvatskoj i tražio lokacije za snimanje filma. Tad se susreo s Radom Šerbedžijom i Lenkom Udovički u Zagrebu. Nakon toga je otišao u Istru, jer se prošlog ljeta oduševio tamošnjim krajolicima i arhitekturom kad je s predstavom »Richard III« gostovao na Brijunima.

Snimanje u tajnosti

Film se u Rijeci snima praktički u tajnosti i zasad nije dopušteno medijima da dođu na set u »Zajcu«. Riječko kazalište tako će biti kulisa za biografsku dramu o Rudolfu Nurejevu (1938 - 1993), jednom od najvećih baletana 20. stoljeća. Zatražio je politički azil u Parizu 1961. godine, poslije čega je počela njegova svjetska karijera. Upamćen je po glavnim ulogama u mnogim baletima, među kojima je i glasovito »Labuđe jezero«. Nurejev je u dobi od 55 godina preminuo od AIDS-a. Iako homoseksualac, imao je i veze sa ženama. Bilo ih je zapravo toliko da su se njegovi kolege iz baletne škole iznenadili kad je mnogo godina kasnije otvoreno počeo pokazivati istospolnu ljubav.

U biografiji »Rudolf Nurejev: Život« (»Rudolf Nureyev: The Life«) Julie Kavanagh otkriva da je Nurejev imao dugogodišnju vezu s vatrenom Kubankom Menijom Martinez, koju je upoznao u baletnoj školi. Biografija potvrđuje vezu i s nestašnom sestrom Jackie Kennedy, Lee Radziwill.

Gospodar plesa

Vezano uz film, Ralph Fiennes izjavio je da je to priča o beskompromisnom duhu, domovini i ideologijama koje ograničavaju, ali i prijateljstvu. Riječ je i o baletnoj i životnoj kulturi koju je Nurejev ostavio u rodnoj Rusiji. Nurejeva su zvali »gospodarom plesa« i proglasili jednim od najdarovitijih muških plesača. Film će se, osim u Hrvatskoj, snimati i u Sankt Peterburgu i u Parizu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka