Festival izvedbenih umjetnosti

Četvrti Zoom: Njemačka scena i publika u fokusu riječkog festivala

Kim Cuculić

Festival »Zoom« bit će otvoren večeras u 20 sati u HKD-u premijerom predstave »Ovo nije kvintet« u produkciji »Prostora plus« i »Danspoolena« iz Švedske



RIJEKA » Četvrti »Zoom«, festival izvedbenih umjetnosti, bit će održan u Rijeci od 3. do 8. rujna u organizaciji »Drugog mora« i u suradnji s »Perforacijama«. Kako je ovim povodom najavila producentica festivala Petra Corva, ove godine fokus je na izvedbenoj sceni njemačkog govornog područja, dok poveznicu među odabranim naslovima predstavlja smještanje publike u drugačiju gledateljsku poziciju od one uobičajene.



Tijekom »Zooma« bit će održane i dvije radionice. U prostoru »Molekule« Marija Đorđević održat će radionicu »Društvena igra« na koju se pozivaju antropolozi svakodnevice – amateri i profesionalci, da zajedno ispituju predmetni svijet domaćinstva. U svakom domaćinstvu postoji kutija u kojoj se mali predmeti o kojima vlasnik ne želi ili neće odlučivati ili razmišljati, akumuliraju, nekad i godinama. U takvoj kutiji mogu se primjerice naći papirići s telefonskim brojevima, polomljeni privjesci za ključeve, figurice iz Kinder jaja… Različiti ljudi pozvani su da donesu vlastiti primjerak ovakve kutije u javni prostor (galeriju) i tu se sretnu s potpuno nepoznatom publikom spremnom da sudjeluje.  Radionicu »Subverzija« vodit će Miloš Tomić, a ova radionica je o istraživanju, boljem upoznavanju grada u kojem se radionica odvija te izvođenju akcija koje bi, na razne načine, bile subverzivne, duhovite i poetične intervencije u samom gradu ili u svakodnevnom okruženju svakog od sudionika. Intervencije bi ostale kao trajni »ukras« grada i bile bi zabilježene kao gerilske akcije.


  Festival »Zoom« bit će otvoren večeras u 20 sati u HKD-u premijerom predstave »Ovo nije kvintet« u produkciji »Prostora plus« i »Danspoolena« iz Švedske. Predstavu su oblikovali i u njoj sudjeluju Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Ivana Kalc, Tanja Kalčić, Erika Pekula Pettersson, Johannes Blomqvist, Antonio Kiselić, Andrej Mirčev, Adam Semijalac, Alan Vukelić i Maja Radešić. Prema riječima autorice koncepta Selme Banich, predstava kreće od ideje da osvajanje svijeta počinje u trenutku našeg imenovanja, a bavi se i konceptom zajedništva.


Neriješeni misteriji




Oscilirajući između koreografskog i kazališnog modaliteta, predstava »Ovo nije kvintet« neprekidno je defokusiranje jasnih razlika između fikcije i dokumentarističkih protokola, realizirana kao eksperiment podrivanja reprezentacije i hijerarhijskog ustrojstva klasične dramske strukture.


  U srijedu, 4. rujna, na »Zoomu« će iznova nastupiti austrijska skupina United Sorry, koja će s početkom u 20 sati u HKD-u izvesti predstavu »Ghost Exit«. Bečki duo Frans Poelstra i Robert Steijn predstavit će finale svog dugogodišnjeg projekta »Green Conversations«, prepunog događaja i iskustava iz nekoliko Salona u Prirodi, brojnih razgovora s florom i faunom, osvajanja jednog bečkog parka zajedno s političkim aktivistima, kao i posjeta Bečkoj šumi u kostimima napaljenih šumskih bogova popraćenog psihodeličnom izvedbom na pozornici.


  Zatim je u četvrtak i petak, 5. i 6. rujna, u 20 sati na igralištu na Delti predstava »Pristajanja« čiji autorski tim čine Nika Mišković, Nataša Antulov, Aleksandra Stojaković, Petra Mrša i Sanja Milardović. Nakon višegodišnjeg izbivanja iz rodnog grada one su se odlučile vratiti u Rijeku i kroz ovaj projekt baviti pitanjem što je njima grad i kojim se (izvedbenim) činom može obuhvatiti odgovor na to pitanje. U petak i subotu, 6. i 7. rujna, na rasporedu je predstava »Alles« njemačke skupine Showcase Beat le Mot, koja će biti izvedena u HKD-u s početkom u 20 sati. Kako piše u najavi, u svojoj izvedbi »Alles/Sve« Showcase Beat le Mot će nam jednom zauvijek otkriti tri dosad neriješena misterija iz povijesti ljudskog roda: kako od govna dobiti zlato, kako oživjeti grumen gline i kako izgraditi perpetuum mobile. Showcase Beat le Mot je međunarodni izvedbeno-kazališni kolektiv. U djelu »Postdramsko kazalište« jednog od najvećih kazališnih teoretičara današnjice Hansa-Thiesa Lehmanna, Showcase Beat le Mot se spominje kao jedan od međunarodno najpriznatijih suvremenih izvedbenih kolektiva.


Četiri kamere


Zadnjeg dana »Zooma«, 8. rujna u 20 sati u HKD-u , bit će prikazana predstava »Zastoji« u koreografiji Sandre Banić Naumovski, Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec. Riječ je o izvedbi snimanoj s četiri kamere iz različitih rakursa, pa plesači i publika cijelo vrijeme imaju priliku vidjeti sebe na ekranu. Nakon predstave u »Molekuli« u 21.30 počinje glazbeni program »251. dan u godini« Alena i Nenada Sinkauza te Ivana Marušića Klifa. U glazbenom dijelu programa večeras će u »Tunelu« u 21.30 nastupiti DJ Smeđi šećer, a u istom prostoru 7. rujna u 18 sati bit će održan razgovor »Zelena akcija – umjetnost i ekologija«.


  Ulaznice su u prodaji jedan sat prije početka predstave na mjestu igranja, a cijena je 50 kuna (studenti i umirovljenici 25 kuna).