Varalice, car i ulizice

Brešanovo “Carevo novo ruho” premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Hina

Foto Promo

Foto Promo

Ne udaljavamo se od originala, ali ga radimo scenski privlačnim i temu razrađujemo na poseban način, istaknuo je Brešan, ocijenivši kako je riječ o univerzalnom djelu prepoznatljivom, s likovima varalica, cara i ulizica, i u novom vremenu



ZAGREB - Predstava “Carevo novo ruho”, nastala prema slavnom djelu Hansa Christiana Andersena, premijerno će se izvesti 17. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka u režiji nagrađivanog filmskog redatelja Vinka Brešana, kojemu to nije prvo iskustvo s režiranjem u kazalištu, ali jest u radu na predstavi za djecu i s lutkama.


To je za mene veliko iskustvo, veselje i izazov, no iako je riječ o predstavi za djecu iznad pet godina, pristupio sam joj ‘disneyevskim’ principom jer smatram da osim što se mora svidjeti djeci, u njoj moraju uživati i odrasli, rekao je Vinko Brešan za Hinu uoči premijere.


Brešan kaže kako se o Andersenu uvijek razmišlja kao o piscu za djecu, no “Carevo novo ruho” ili “Djevojčica sa žigicama” zapravo su duboka socijalna kritika i kritika društva.




Ne udaljavamo se od originala, ali ga radimo scenski privlačnim i temu razrađujemo na poseban način, istaknuo je Brešan, ocijenivši kako je riječ o univerzalnom djelu prepoznatljivom, s likovima varalica, cara i ulizica, i u novom vremenu.


To je i nastavak njegove uspješne suradnje s Matom Matišićem, koji je napisao i glazbu za predstavu, a kojega Brešan opisuje kao vrsnog pisca čija će se “duhovita adaptaciju” svidjeti gledateljima.


Iz filmskog svijeta, u ulozi kreatora lutaka, dolazi i nagrađivani autor eksperimentalnih i animiranih filmova, likovni umjetnik Simon Blagojević Narath koji je, napomenuo je Brešan, napravio specifičan i zanimljiv svijet.


“Carevo novo ruho” u današnje vrijeme nije više samo naslov jedne od najslavnijih priča ‘danskog slavuja’, nego je povik prostodušnoga dječaka “Car je gol!” postao i krilaticom slobodnih mislilaca u modernome svijetu kojim upravljaju marketinške strategije i medijske kampanje, a imidž odnosi prevagu nad sadržajem, ističe se u najavi predstave.


U današnjoj vladavini većine, potrebno je većinu navesti da misli što treba misliti pa da to postane istina, a onaj tko to zna postići danas je car, a Andersenova priča genijalna je u jednostavnosti kojom prokazuje taj proces, pritom se dotičući i vrlo aktualne teme zviždača, dodaje se.


Iz kazališta lutaka podsjećaju kako su “Svinjar” i “Carevo novo ruho” dvije priče u kojima Andersen razotkriva licemjerstvo dvorskih dodvorica, a takve teme Andersenu ni biografski nisu strane jer se kao sin siromašnih roditelja za uspjeh u danskome društvu morao boriti ponajprije dodvoravajući se bogatim pokroviteljima i dvoru.


U “sofisticirano satiričnoj” adaptaciji “Carevog novog ruha” ZKL-a glume Luka Peroš, Matija Prskalo, Matilda Sorić, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura, Siniša Miletić, Branko Smiljanić, Marina Kostelac, Jadran Grubišić, Anđelko Petric, Danijela Čolić-Prižmić, Boris Mirković, Željko Šestić, Vanda Božić i Andrea Baković.