Mini festival od 18. do 24. srpnja

15 godina TRAFIK-a: Hod po rubovima izvedbenih formi

Kim Cuculić

TRAFIK radi kao kolektiv autorskih osobnosti. Neke od stalnih tema su propitivanje identiteta i pojedinaca na marginama vremena i prostora, bavljenje tijelom te neistražene ili malo istražene riječke osobnosti i teme kao što su Kamov, von Horváth, sestre Gramatica...



RIJEKA Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK ove godine obilježava petnaestu godišnjicu djelovanja.


Ovim povodom od 18. do 24. srpnja odvijat će se mini festival pod nazivom »15 godina TRAFIK-a«. Kako je podsjetio Edvin Liverić, 1. lipnja ove godine navršilo se točno petnaest godina od kako je odigrana prva izvedba »Hodača« u pothodniku na Piramidi, čime je počeo rad TRAFIK-a.   

Premijera u »Benčiću«


Program mini festivala počinje sutra kada će na plaži bivšeg Park hotela na Pećinama u 21 sat biti izvedena predstava »Pozdrav s Jadrana«. To je prva od tri predstave koje se izvode u sklopu festivala Riječke ljetne noći – druga je 19. srpnja »Destinacija TRAFIK: Divljač« u 21,30 u Skladištu 41 u Porto Barošu, a treća je »Diva« 20. srpnja u 21,30 također u Skladištu 41 u Porto Barošu. Festival se nastavlja u nedjelju, 21. srpnja, kad će u okviru Ljeta na Gradini u 21.30 biti izvedena predstava »Jalova«. 


   Obljetnica će biti zaokružena novim projektom – »15 minuta TRAFIK-a« – u bivšoj tvornici »Rikard Benčić«, 23. i 24. srpnja u 21 sat. Više o ovom projektu kazao je Žak Valenta. 




   – Prostor nekadašnjeg »Benčića« odabrali smo radi toga što će ovdje biti budući Muzej moderne i suvremene umjetnosti. To nam se učinilo kao zanimljiva ideja, u smislu da umjetnici mogu biti ti koji iniciraju muzej, jer je obično obratno. U predstavi sudjeluju Lara Badurina, Silvia Marchig, Gordana Svetopetrić, Edvin Liverić, Andrej Mirčev, Josip Maršić, Iva Nerina Sibila i ostatak TRAFIK-a. Koristit ćemo različite prostore unutar zgrade bivše šećerane – najavio je Žak Valenta. 


   Publika će biti podijeljena u grupe, tako da prva starta u 21 sat, druga u 21,30 sati, a treća u 22 sata. Referirajući se na Andyja Warhola i njegovo »proročanstvo« da će u budućnosti svi imati 15 minuta slave, »trafikovci« sa svojih »15 minuta TRAFIK-a« ironiziraju i sebe, i društvo i situaciju na globalnoj razini. Petnaestu obljetnicu pratit će i izložba TRAFIK-ovih plakata, a Hrvatska televizija snimat će za Treći program dokumentarac o ovoj riječkoj nezavisnoj kazališnoj skupini. 


   U povodu 15. godišnjice Magdalena Lupi Alvir prisjetila se početaka TRAFIK-a, rekavši da je on osnovan s namjerom stvaranja drugačijeg kazališta, koje je istraživačko i kreće se rubovima izvedbenih formi – od kazališta na specifičnoj lokaciji, do plesnog, mimskog i fizičkog teatra.   

Fluidna forma


– Kroz TRAFIK je dosad prošlo više od četrdeset umjetnika. Od početka nam je nakana da radimo kao kolektiv autorskih osobnosti. Neke od naših stalnih tema su propitivanje identiteta i pojedinaca na marginama vremena i prostora, zatim bavljenje tijelom kao našom trajnom i stalnom imovinom, te neistražene ili malo istražene riječke osobnosti i teme, kao što su Janko Polić Kamov, Ödön von Horváth, sestre Irma i Emma Gramatica – osvrnula se Lupi Alvir. 


   O suradnji s TRAFIK-om govorio je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je kazao da je riječ o nestalnoj i fluidnoj formi te tranzicijsko-fikcijskoj pojavi koja to ne prestaje biti. Potporu mini festivalu u povodu 15. godina TRAFIK-a dali su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a partneri su Riječke ljetne noći, Ljeto na Gradini i MMSU.