Hejtanje na najjače

Kako je tekst na stranici riječke kandidature za EPK prouzročio komunikacijski šum

Davor Mandić

Na službenoj stranici riječke kandidature za EPK 2020.  objavljen je tekst koji je književnica i aktivistica Kristina Posilović shvatila gotovo kao linč onih koji napišu nešto kritički o Rijeci. Savjetnica u Gradu Rijeci Irena Kregar Šegota kaže da je namjera bila upravo suprotna



Put u pakao popločan je dobrim namjerama. Nema u Rijeci pakla, sva je sreća, ali ima loših, dobrih i teško dokučivih namjera. Jednu od potonjih, teško dokučivih namjera, sadrži tekst objavljen na službenoj riječkoj mrežnoj stranici kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pod naslovom »Hejtanje na najjače«. Zbog aspekata, klizne semantike i onoga što je u svom kratkom postojanju od petka, 20. studenog prouzročio na riječkoj kutlurnoj sceni, prenijet ćemo ga u cijelosti.


– Slušamo li previše Parafe ili je to neka vrsta samokritike jer se previše volimo pa mislimo da uvijek može biti bolje? Jesu li Riječani zaista među onima koji najteže nalaze lijepe riječi za svoj grad?


Treće izdanje USSUD-a bavilo se pitanjem odnosa prema gradu koji najviše (ne) volimo. Što volimo, što ne volimo, zašto smo ovdje i zašto odlazimo? Može li se spriječiti pad broja stanovnika u Rijeci (prema posljednjem popisu stanovništva broj je smanjen za 10%)? Razloga je puno zbog kojih se odlazi, ali cilj je stvoriti razloge za povratak i nove dolaske.I nas brine budućnost grada u svakom pogledu. Što vi želite u Rijeci? Što vi predlažete? Kako vi zamišljate grad? Uskoro ćete nam to moći poručiti na nekoliko mjesta u gradu. Pripazite na šarene EPK kutije.

Ajde, da je blog


Oni kojima se okreće želudac od slogana »Volim grad koji teče«, koji ne idu na utakmice svojih klubova, koji bojkotiraju kulturne programe, koji šute na sve nepravde zaslužuju da se na jednom mjestu objavi nekoliko čitanih  hejtova prema gradu. Slobodno možete odabrati koji hejt vam je najdraži ili nam javite neki vaš omiljeni. Autori ne moraju biti iz Rijeke (kao što i nisu autori svih hejtova koje smo odabrali) – kaže se u nepotpisanom tekstu, nakon kojeg slijede linkovi na »hejterske« tekstove o Rijeci Miljenka Jergovića, Denisa Kuljiša, Damira Mohorića i Kristine Posilović.




Posilović, riječka književnica, aktivistica, agilna voditeljica tribina, književnih radionica i drugih kulturnih događanja, našla se direktno prozvana kao »hejterica« koja bojkotira kulturne programe, šuti na nepravde i sve ostalo navedeno u tekstu. Smatra da joj je time narušen ugled, ponajviše zato što je od objave kontaktiraju mnogi koji su tekst pročitali i pitaju za komentar.


– Potpuno je suludo da na službenoj stranici kandidature, koju mi plaćamo, imaš u naslovu hejtanje. Dok ja tati objasnim da ne hejtam grad… pa onda prozivanje da ne posjećujem događanja i ostalo. Ma dobro da je to neki blog, ali na službenoj stranici Grada… Tim više što nikad u životu nisam pisala ad hominem – kaže Posilović, podvlačeći da je ona taj tekst shvatila kao napad i gotovo kao linč na »hejtere«, pa tako i nju.


Suprotna namjera


Namjera je bila potpuno suprotna, govori nam savjetnica za međunarodnu suradnju Grada Rijeke Irena Kregar Šegota.


– Žao mi je da je Posilović to tako shvatila, jer mi smo htjeli baš suprotno; dati prostor i negativnim, naravno konstruktivnim kritikama. Nije nam bila namjera nikoga prozivati, nego izbjeći samohvalu i valjanje u zadovoljstvu sobom. Cijeli EPK prilika je za kreativno poboljšavanje svih sfera. Preuzeli smo englesku riječ »hejt«, ona je jaka, ali je i dio našeg vokabulara, no očito smo pogriješili u konstrukciji pa je riječ zapravo o šumu u komunikacijskom kanalu – kaže Kregar Šegota, ponavljajući da nitko nikog nije htio prozivati, nego samo okupiti sva razmišljanja i ne skrivati se ni od kojih.


Ono što cijelu stvar dodatno komplicira činjenica je da je tekst nepotpisan. Kregar Šegota nam nije mogla reći hoće li se ta praksa promijeniti, jer nije jedina koja o tome odlučuje, ali rekla nam je da originalna zamisao i tako nije bila da tamo budu autorski tekstovi, već servisne i ostale informacije koje onda »potpisuje« cijeli tim. Ovaj tekst iz tog je okvira izašao, pa će zasigurno biti predmetom daljnjih, unutarnjih i vanjskih analiza.