Tri razdoblja

Vlaho Bukovac: Pariško razdoblje slikarskog velikana u Klovićevim dvorima

Kim Cuculić

Namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško. Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji



ZAGREB Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu uskoro otvaraju prvu od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu. Namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.


Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji. Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac). Koautorica je dr. sc. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti koja je doktorirala s temom »Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak« na The University of Chicago.


Koautor je i ugledni engleski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, glavni kustos triju izložaba o Vlahi Bukovcu pod nazivom »Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855. – 1922.) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. – I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu. Kao koautori navedeni su i Jadranka Beresford-Peirse, osnivačica internacionalne Zaklade hrvatskih spomenika koja se dugi niz godina trudi detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji, akademik dr. sc. Radoslav Tomić i izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr. sc. Igor Borozan.


Autobiografija »Moj život«




Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske, koja je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu, poput La »Grande Iza«, »Andromeda« ili »Dalmatinski ribari« te »Portret Baltazara Bogišića«. Na nov će se način valorizirati Bukovčevo slikarstvo nastalo izvan atelijera i akademije, te njegovi slobodno kadrirani pejzaži.


Bukovčeva autobiografija »Moj život« neiscrpno je vrelo podataka, neraskidivo vezano za umjetnikovo stvaralaštvo. Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu. Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore…, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija »Isus prijatelj malenih« iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 puta 4,40 metara, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.


Suvremena prezentacija


Kako piše u najavi izložbe, namjera ovoga opsežnog projekta je sublimirati sva novija dosadašnja istraživanja o Vlahu Bukovcu, rodonačelniku hrvatskog modernog slikarstva, provedena u Hrvatskoj, ali i izvan nje, jer Bukovac je posljednjih godina postao predmetom istraživanja međunarodnih stručnjaka. Željeli bismo uključiti opus ovoga umjetnika u dijalog sa suvremenicima, te jezikom suvremene vizualne prezentacije prodrijeti dalje od lokalnoga promišljanja.Izložba će biti otvorena od 18. siječnja do 11. ožujka ove godine.