Izložba o skladatelju

“Tartini 1692-1770”: Violine spojile dva muzeja

Svjetlana Hribar

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Baština skladatelja Giuseppea Tartinija najvrijednije što Piran ima za pokazati, a osim muzejskog materijala publika će na otvorenju u petak moći čuti i Tartinijevu glazbu – uživo



Gostujuća izložba »Tartini 1692-1770« Pomorskog muzeja »Sergej Mašera« iz Pirana otvara se sutra u 20 sati u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, kao uzvratna izložba onoj koju je riječki muzej postavio u travnju u Piranu, a predstavila je život i djelovanje Franje Kresnika, sušačkog liječnika i graditelja violina.


– Iako u imenu oba naša muzeja nose riječ »pomorstvo«, spojile su nas violine kao vrijedan dio baštine koju čuvamo, rekla je Tea Perinčić, ravnateljica riječkog muzeja, dok je Franco Juri, ravnatelj Pomorskog muzeja u Piranu, istaknuo značaj povezivanja dvaju muzeja čija bi suradnja u budućnosti mogla rezultirati zajedničkim nastupom u jednom od europskih projekata. Napomenuo je također da je baština skladatelja Giuseppea Tartinija najvrijednije što Piran ima za pokazati, pa je stoga ovom gostovanju u Rijeci pristupljeno s posebnom pažnjom. 


–  Osim muzejskog materijala, na otvorenju će nastupiti zbor Zajednice Talijana »Tutto Tartini« koji će izvesti Tartinijevu sakralnu glazbu te gudački orkestar Glazbenog ateljea »Tartini« iz Ljubljane – dakle, uz razgledanje izložbe publika će čuti i Tartinijevu glazbu, uživo.




– Izložba je nastala kao rezultat suradnje različitih institucija – muzeja, arhiva, radio-televizije i Zajednice Talijana, rekla je Duška Žitko, kustosica i autorica postava izložbe »Tartini«, koja je navela da će se posjetitelji imati prilike upoznati s Tartinijevim životom od rođenja, preko obrazovanja do življenja u talijanskim gradovima. Za potrebe izložbe RTV Ljubljana je 1995. godine snimila dokumentarac »Đavolji Tartini« kao dio ove izložbe koja donosi ne samo Tartinijeve notne zapise, već i teoretske rukopise s područja glazbe, ali i matematike kojom se – kao vrlo široko obrazovani Europljanin – bavio.


– Za ono što nismo u stanju pokazati u originalu, koristimo 3D projekcije – posjetitelje će kroz izložbu voditi audiovodiči na četiri jezika, jer izložba – nakon Rijeke – nastavlja svoj put gostovanjem u Ljubljani, a potom i dalje, u europskim gradovima.


Baština ovog velikog skladatelja i čovjeka koji je rođen u Piranu, gdje mu je živjela obitelj, pohranjena je u njegovoj rodnoj kući, kojoj želimo dati onakav značaj kakav za Salzburg ima Mozartova kuća. Jer Tartini je za Piran od goleme važnosti o čemu govori i moto izložbe: »On je nedostižan majstor violinskog umijeća, znanstvenih rasprava i učitelj slavnih učenika, kojem nitko nije bio ravan i možda nikad neće ni biti«.