Projekt “Uzorna kaznionica” u Požegi: Likovne intervencije u zatvorenom prostoru

Kim Cuculić

Projektom se želi utjecati na uspostavu društvenih vrijednosti kao i resocijalizaciju zatvorenica, putem čega će se one osnaživati za preuzimanje odgovornosti i aktivnosti u izgradnji uzorne zatvorske zajednice



POŽEGA Monika Meglić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Melinda Šefčić, četiri umjetnice, izvele su likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi u svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora. Intervencije su izvedene u okviru projekta »Uzorna kaznionica«. Pod vodstvom autorice projekta Melinde Šefčić, a s ciljem unapređenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline, estetizirao se cijeli kat s naglaskom na umjetničke intervencije izvedene u trima spavaćim sobama i dnevnom boravku na drugom katu ženske kaznionice.


Izravnim uključivanjem zatvorenica u proces estetizacije prostora naglasak se stavlja na terapijski učinak koji se sastoji od: promjene slike o sebi, poboljšanja komunikacijskih vještina, postizanja pozitivnog i ispunjenijeg osjećaja te sveukupno pridonosi smanjenju depresije i anksioznosti zatvorenica. Projekt će kroz kreativno angažiranje zatvorenica unaprijediti program za zatvorenike u području rada, izobrazbe i smislenog provođenja slobodnog vremena, u svrhu uspješne resocijalizacije i socijalne integracije.


Projektom »Uzorna kaznionica« želi se utjecati na uspostavu društvenih vrijednosti kao i resocijalizaciju zatvorenica, putem čega će se one osnaživati za preuzimanje odgovornosti i aktivnosti u izgradnji uzorne zatvorske zajednice. Također, projektom se nastoji pridonijeti izgradnji i razvoju zatvorske sredine kojom će se zatvorenice poticati na uzorno ponašanje i novu percepciju života u zatvorskoj zajednici. Riječ je o projektu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koji financira Ministarstvo pravosuđa. Započeo je sredinom travnja i trajat će do kraja ove godine. Likovne intervencije samo su jedan aspekt ovog projekta, a u tijeku su i radionice koje uz integraciju i participaciju zatvorenica vode Mia Maraković i Martina Miholić.

Izvedbu projekta prati i i istraživačka komponenta, dok će rezultati projekta, uz proširenu listu govornika biti predstavljeni na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine.