MMSU

Postavljena završna izložba projekta “Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra”

Davor Mandić

Izložba je rezultat devetomjesečnog rada tijekom kojeg se 102 polaznika, bivših radnika riječkih tvornica i brodogradilišta, više od stotinu puta susrelo, obišlo ukupno 14 izložbi diljem zemlje, sudjelovalo na brojnim radionicama



RIJEKA – Radnici, koji su prvo postali djelatnici, a onda dobili otkaze, u neka su se stara vremena organizirano družili i izvan svojih strogo određenih radnih obaveza, nakon, ili između posla, u raznim umjetničkim, novinarskim, kulturnim sekcijama. Na prostorima na kojima je talijanski jezik dio kulture, to se organizirano zajedničko slobodno vrijeme kolokvijalno nazivalo dopolavoro.


Zato je dobro pogođen naslov projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Kreativnog kolektiva Kombinat i Centra tehničke kulture Rijeka »Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra«, čija će završna izložba biti otvorena u ponedjeljak, 14. listopada u MMSU-u. Projekt inače traje od kolovoza prošle godine te oko umjetnosti okuplja osobe starije od 54 godine uz želju da se bivšim radnicima riječkih tvornica i brodogradilišta ponudi kulturni i edukativno-socijalni sadržaj po uzoru na nekadašnje programe dopolavora.


– Izložba je rezultat devetomjesečnog rada tijekom kojeg se 102 polaznika više od stotinu puta susrelo, obišlo ukupno 14 izložbi diljem zemlje, sudjelovalo na kontinuiranim radionicama performansa, slikarstva, fotografije, kulturne kritike i vodstva po izložbama te se upoznavalo s principima volontiranja. U tome su im pomogli mentori i mentorice Bojan Hercigonja, Nika Rukavina, Matea Burmas, Sanjin Smajlović, Boris Ružić, Lucija Švob, Petra Mrša i Anita Ladišić – kaže se u najavi izložbe.




Izložba je podijeljena u tri cjeline: jučer, danas i sutra, pa će se u dijelu pod nazivom »Jučer« moći pogledati intervjui s bivšim radnicima tvornice »Rikard Benčić«, pročitati pjesme posvećene tvornici koje je napisala njena nekadašnja zaposlenica Marija Šenk te vidjeti slikarski radovi Alberta Mihicha od kojih su tri rada nastala u sklopu likovne sekcije bivše tvornice. Dio »Danas« predstavlja radove nastale na sedam radionica (performans, slikarstvo, digitalna fotografija, umjetnička fotografija, kulturna kritika, vodiči po izložbama i EPK ambasadori). Bit će izloženo 100-tinjak radova svih polaznika radionica. Dio Sutra odnosi se, pak, na otvoreni poziv svim osobama starijim od 54 godine da na oglasnoj ploči u prostoru Muzeja ostave svoj osvrt na ovakvu vrstu programa kao i želje i ideje za slične programe.


Osim izložbe, rezultat je projekta i projektna publikacija Bilješke o slobodnom vremenu koja će biti predstavljena na otvorenju izložbe, najavljuju organizatori, ističući da je projekt dio programa Rijeka 2020 – EPK te da ga sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.