Novi vjetrovi

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja raspisao natječaj za ravnatelja

Nela Valerjev Ogurlić

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Valerij Jurešić ističe da od dosadašnje ravnateljice Tee Perinčić očekuje da i dalje nastavi raditi na planu segmenta razvoja programa, dok se za novog ravnatelja prvenstveno traži osoba koja će voditi zahtjevne procese koji su pred Muzejem. Natječaj traje do 30. prosinca ove godine



RIJEKA – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja raspisao je natječaj za izbor novog ravnatelja, jer dosadašnjoj ravnateljici Tei Perinčić mandat istječe 17. ožujka 2018. Tea Perinčić nam je potvrdila da nema namjeru kandidirati se na natječaj, a pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić kaže da nema konkretnog kandidata s kojim računa na toj funkciji, ali ima vrlo jasna očekivanja da to bude stručnjak dobrih menadžerskih sposobnosti.


– Ravnateljica Tea Perinčić je ostvarila velike i pozitivne iskorake u programskoj djelatnosti, sektorskoj i međunarodnoj suradnji. Stoga od nje očekujemo da i dalje nastavi raditi na planu segmenta razvoja programa, dok za novog ravnatelja prvenstveno tražimo menadžera. Naime Muzej u idućem ravnateljskom mandatu očekuje veliki izazov obnove Guvernerove palače. Do ljeta bi trebala biti spremna projektna dokumentacija koju planiramo kandidirati na novi natječaj za obnovu kulturne baštine iz EU fondova. Očekuju nas radovi u vrijednosti od 10 do 40 milijuna kuna, ovisno o tome koliko će dokumentacije biti dovršeno i koliko će uspješna biti prijava trodijelnog projekta obnove, koji osim same Guvernerove palače uključuje uređenje njezina perivoja, kao i obnovu kuće Nugent na Trsatu s uređenjem muzejskog postava. To pred budućeg ravnatelja stavlja mnoštvo izazova, a u postojećoj upravljačkoj strukturi nemamo adekvatno rješenje za vođenje tako velike investicije i aktivnosti koje nisu tipične za posao muzealaca. Stoga tražimo ravnatelja koji će, uz sve zakonom propisane uvjete, posjedovati menadžerska pa i tehnička znanja za upravljanje investicijom i opsežnim radovima – rekao nam je Jurešić.


Izuzetna čast


Prema Zakonu o muzejima budući ravnatelj mora imati visoku stručnu spremu, petogodišnje iskustvo u muzejskoj djelatnosti ili desetogodišnje iskustvo u kulturnom, znanstvenom ili drugom odgovarajućem području vezanom uz kulturnu djelatnost. Početna neto plaća ravnatelja u ovoj ustanovi iznosi između 11 i 12 tisuća kuna, a uvećava se ovisno o broju godina radnog staža i stupnju akademskog obrazovanja. Odluku o imenovanju donosi Županijska skupština na temelju preporuke Muzejskog vijeća ustanove koju može i ne mora prihvatiti. Prijava na natječaj, koji je raspisan 16. prosinca, zaprimat će se zaključno s 30. prosincem, a novi će ravnatelj na dužnost stupiti 18. ožujka 2018.




Tea Perinčić kaže da joj je izuzetna čast što je dobila priliku upisati se u povijest Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka kao jedna od ravnateljica najvažnije i najobuhvatnije muzejske ustanove na području naše županije.


– Prije nego što sam se prihvatila tog zadatka, pomalo sam se pribojavala odgovornosti vođenja tako važne i kompleksne ustanove, a osjećala sam i strahopoštovanje prema najljepšoj palači u gradu Rijeci, o kojoj vodim brigu. No ponosna sam što sam gotovo u potpunosti uspjela ostvariti program kojim sam se kandidirala za ravnateljicu; širom otvoriti vrata muzeja (iako ne i doslovno podignuti rolete) i usmjeriti ga da se razvija prema jednoj suvremenoj ustanovi koja odgovara izazovima 21. stoljeća. Naravno, svega toga ne bi bilo bez dobre organizacije timskog rada na čemu zahvaljujem kolegama i suradnicima – ističe još uvijek aktualna ravnateljica, a na pitanje zbog čega odustaje od kandidature za još jedan mandat objašnjava kako uživa u osmišljavanju izložbenih i drugih muzejskih programa, voli pedagoški i rad sa zajednicom, ali kao povjesničarka uživa i u stručnom i znanstvenom radu, a to je vodeći ustanovu posve zapostavila.


Tendencija rasta


– Naš muzej je izrastao u jednu kompleksnu, polivalentu ustanovu kulture sa značajnim djelovanjem u zajednici, ali i značajnim investicijama koje nam predstoje. Od početka moga mandata broj zaposlenih je porastao s dvadesetero na tridesetero djelatnika, a Muzej ima i daljnju tendenciju rasta ne samo kadrovsku, nego i razvojnih projekata. Ravnateljski zadatak više nije samo osmišljavanje i upravljanje muzejskim programima. Od nas se traži značajno povećanje udjela vlastitih sredstava, te povlačenje sredstava iz EU fondova. Zbog toga smatram da bi osnivač trebao razmisliti o podjeli poslova ravnatelja između poslovnog upravitelja – menadžera – i umjetničkog, odnosno programskog voditelja, kao što se radi u mnogim razvijenim zemljama.


Osjećam se sposobna i nadalje programski voditi Muzej, jer bi mi to dopuštalo da dalje razvijam programe koje smo započeli, ali s obzirom da su moji ravnateljski zadaci većinom opterećeni administrativnim i financijskim vođenjem ustanove, smatram da je došlo vrijeme da netko drugi preuzme taj odgovoran zadatak. No muzej doživljavam kao prostor u koji sam utkala značajan dio sebe pa i nadalje stojim na raspolaganju budućem ravnatelju u vođenju muzeja u pravcu prema kojem sam ga usmjeravala posljednje četiri godine – rekla nam je Tea Perinčić.