Pomorski i povijesni muzej

Otvorene izložbe ‘Keramika naša svagdašnja’, ‘Grand Tour’ i ‘Twins’

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Izložbom "Keramika naša svagdašnja" Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nastavlja tradiciju cjelovitog predstavljanja fundusa, te nakon satova, slika jedrenjaka i portreta predstavlja keramičke predmeta Zbirke keramičkog i staklenog posuđa – više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta - majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote



RIJEKA  U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja sinoć su otvorene čak tri izložbe s istom temom: “Keramika naša svagdašnja” autorice Margite Cvijetinović, “Grand Tour – otkriće tradicionalne talijanske keramike” te izložba “Twins – Blizanci” autorice Viole Emaldi.


Izložbom “Keramika naša svagdašnja” Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nastavlja tradiciju cjelovitog predstavljanja fundusa, te nakon satova, slika jedrenjaka i portreta predstavlja keramičke predmeta Zbirke keramičkog i staklenog posuđa – više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta – majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote.


To su predmeti koji su se, u finijoj ili jednostavnijoj varijanti, mogli naći u svakom kućanstvu 19. i 20. pa i 21. stoljeća.


Izložba keramike / Snimio Vedran KARUZA


Izložba keramike / Snimio Vedran KARUZA





Izvor znanja


Prema riječima Margite Cvijetinović, građa koja je predstavljena većinom je ona uporabna koja se koristila svakodnevno i koja ne privlači preveliku pažnju stručnjaka.


– To su više oni predmeti koje čuvamo u svojim vitrinama kao uspomenu na naše pretke. Ipak, treba istaknuti kako se keramika sve više počinje shvaćati kao svojevrsna vremenska kapsula koja nam prenosi znanja iz prošlosti, ona postaje izvor ne samo znanja o keramici, nego i znanja o standardu ljudi, kako su nekada živjeli, znanja o tehnološkim sposobnostima i naprecima, ali i o tome gdje su naši ljudi svugdje putovali, budući da su upravo pomorci ti koji su kući nosili keramičke predmete iz cijelog svijeta – ističe Cvijetinović.


Izložba “Grand Tour” predstavlja 40 talijanskih gradova od Apulije do Veneta, od Sicilije i Sardinije do Ligurije i Pijemonta, od Abruzza do Romagne i Toskane. Izložba posjetitelje vodi kroz Italiju – zemlju “stotinu zvonika” sa “stotinu” stilova i “stotinu” boja, u keramičarske centre koji i danas čuvaju tradiciju i prenose mudrost stoljetnoga umijeća i znanja proizvodnje poznate i jedinstvene talijanske majolike.


Izložba keramike / Snimio Vedran KARUZA


Izložba keramike / Snimio Vedran KARUZA



Hrvatski i talijanski umjetnici


Izložba “Twins – Blizanci” bit će postavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja za vrijeme održavanja trećeg festivala keramike – Matuljska kolajnica 2019. u Matuljima, a na njoj su predstavljeni radovi suvremenih riječkih i faentinskih keramičara.Izložba “Twins” suprotstavlja na neki način hrvatske i talijanske umjetnike, odnosno keramičke proizvode. Izložba je zamišljena tako da na polici jedan pored drugoga stoje radovi hrvatskih i talijanskih umjetnika, odnosno jedna skulptura i jedan uporabni predmet, što je neka vrsta dijaloga između suvremene umjetnosti i uporabnih predmeta.