Retrospektiva

MATE SOLIS Umjetnički rukopis koji pleše strastveni dionizijevski ples

Bojan Purić

Foto B. Purić

Foto B. Purić



MALI LOŠINJ Nakon višegodišnje stanke, u Malom Lošinju otvorena je izložba uglednog creskog akademskog slikara Mate Solisa, a na otvaranju je 83-godišnji umjetnik imao status zvijezde. Otvarajući izložbu, svoje oduševljenje Solisovim dolaskom iskazali su lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i Marko Španjol, v.d. ravnatelja Muzeja Apoksiomena, otvorenog prije nešto više od dvije godine, a koji je u proteklih nekoliko mjeseci počeo intenzivnije koristiti prostor u prizemlju i za događaje nevezane uz grčku statuu, inače jedini eksponat u ovoj zgradi. Iako na samom otvaranju nije želio govoriti, prepustivši barkama i aktovima da to čine umjesto njega, Solis je kasnije strpljivo porazgovarao s mnogobrojnim poštovateljima koji su ga došli pozdraviti.


Ova retrospektivna izložba zapravo predstavlja samo djelić opusa započetog u ranom djetinjstvu, autora koji je u malom Cresu stvorio vlastiti »centrum universum meum« (»središte mog svijeta«), iako je sasvim sigurno mogao suvereno umjetnički kročiti i velikim svjetskim metropolama. Povjesničarka umjetnosti Irena Dlaka zabilježila je u izložbenom katalogu: »Njegov umjetnički rukopis pleše strastveni dionizijevski ples, no uvijek na čvrstom tlu sjajne arhitektonike crteža izrasle na kontemplativnoj strogosti njegove marljive i predane otočke naravi. Trebalo je hrabrosti da se u zatvoreni svijet otočke commedie dell’arte unesu elementi teatra apsurda 20. stoljeća, no bio je to neodoljivi izazov za rođenog glumca i velikog eksperimentatora«.


Mate Solis rođen je 1935. u Zadru. Školu je pohađao u Cresu i u Rijeci, nakon čega u Zagrebu završava Školu primijenjene umjetnosti te Akademiju likovnih umjetnosti 1962. godine. U početku slika na granicama apstrakcije, a kasnije počinje naglašavati volumen i kolorističku skalu boja te prelazi u ekspresionističku i nadrealističku fazu. U kasnijoj fazi ponovno se vraća apstraktnom slikarstvu s naglašenim crtežom. Uglavnom se koristi uljima i akvarelima. Izlagao je u Rijeci, Klagenfurtu, Hamburgu, Cresu i drugdje. Solisova izložba u Muzeju Apoksiomena bit će dostupna za razgled za radnog vremena Muzeja, sve do kraja rujna.