Filozofski ambijent

Izložba “Biti papirić pokraj muzeja“ Vlade Marteka u zagrebačkom MSU

Hina

Foto MSU Zagreb

Foto MSU Zagreb



ZAGREB Kao priprema za program obilježavanja desete godišnjice preseljenja Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) na novozagrebačku lokaciju u četvrtak se u MSU galeriji otvara izložba, filozofski ambijent “Biti papirić pokraj muzeja“ Vlade Marteka.


Među izloženim katalozima je i katalog prve Martekove samostalne izložbe u MSU-u iz 1987., (pred)poetskog ambijenta, koji je u velikoj mjeri ušao i u muzejski fundus.


“Trideset i sedam godina poslije filozofski ambijent kojim Martek obilježava muzejski jubilej i deset godina svog 19. samizdata Privatna povijest i sadašnjost Muzeja suvremene umjetnosti prilika je za razmišljanje ne samo o odnosu umjetnika i Muzeja, kao i davno pripitomljenoj institucionalnoj kritici, nego i za refleksiju, odraz, ali i sraz vlastitih, osobnih i institucionalnih praksi”, najavljeno je iz MSU-a.




U središnjem dijelu tog ‘filozofskog ambijenta’, osmišljenog i izvedenog u prostoru MSU galerije u kustostvu Jasne Jakšić i Ivane Kancir, Martek uz pratnju riječi Heraklita, Marka Aurelija, Spinoze, Ciorana i Agambena predstavlja kratku antologiju vlastitog izlaganja u MSU, ali u cikličnoj formi mitskog bića Ouroboros koje proždire vlastiti rep.


Posljednja samostalna Martekova izložba u Muzeju suvremene umjetnosti, “Sentimentalnosti”, održana je 1987. godine, no on je jedan od najzastupljenijih autora u muzejskim zbirkama, što se vidjelo i u donedavnom stalnom postavu Zbirke u pokretu.


Kako se ističe u najavi, taj umjetnik, koji je velik dio svojeg opusa sagradio na skromnim, efemernim materijalima poput papira, olovke i gumice ili odbačenih predmeta poput komadića zrcala, tekstila i uspoređujući se s institucijom i njezinom arhitekturom, o sebi govori kao o papiriću.


“Referencija je to na njemu drag medij, nimalo monumentalan, no neizbježan u svojoj prisnosti i nelagodi svakodnevice. Upravo se u transformaciji naizgled beznačajnih predmeta umjetničkom i pjesničkom, odnosno ‘predpjesničkom’ gestom vraćanja predmetnosti stvarima kroz tijelo teksta krije Martekov poetski obrat, kojim publiku povlači za mozak i izmamljuje nježno ironičan smiješak na lice”, dodaje se.


Izložba će biti otvorena do 10. studenog.