Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. ožujka 2019.
Spajalica: Isaac Cordal

Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica

Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica
Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2016. u 15:58 2016-09-30T15:58:06+02:00

Gotovo nezapaženo boravio je španjolski umjetnik Isaac Cordal u Rijeci, ali je ostavio trag – 25 malih cementnih figurica na različitim lokacijama koje Riječani sada otkrivaju i dijele na društvenim mrežama

RIJEKA Španjolski umjetnik Isaac Cordal, najpoznatiji po svojim »Cementnim pomrčinama« (Cement Eclipses), i u Rijeci je ostavio svoj trag. Dvadeset pet malih cementnih figurica postavljeno je u i oko centra grada, reflektirajući umjetnikov pogled na svijet suvremene otuđenosti, beznačajnosti čovjeka među ljudima i urbanitetom koji mu nije donio zajedništvo kojem se nadao.

Umjetnik je u Rijeci boravio u kontekstu »Spajalice« Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji je, posebno u dijelu s Isaacom Cordalom, prošao u priličnoj tišini. No umjetnik je bio, u toj tišini postavio svoje figurice, i otišao.

Lokacije figurica već su predmetom dijeljenja na društvenim mrežama, a njihova malenkost i »beznačajnost« već izaziva raznježenost onih koji su ih vidjeli. Iako glavna poruka njihova postojanja nikako nije uljepšavanje slike svijeta, upućivanje tih figurica u poslovnim odijelima, lagano pogrbljenih pred teretom stvarnosti, na (mikro)lokacije koje i samim Riječanima nešto znače – od rupa u zidovima do Galeba i lansirne rampe torpeda – otvara slojeve percepcije i recepcije dalje od njihove osnovne pojavnosti. Ili »beznačajnosti«.

Sam autor u jednom intervjuu pojašnjava moguće veze između gledatelja i njegovih figurica-instalacija u prostoru.
– Mislim da se promatrači lako mogu identificirati s instalacijama zato što je riječ o direktnom jeziku, bez nekih posebnih kodiranja, i zasigurno se cijeni ta jasnoća u ovoj današnjoj džungli značenja. Volim miješati ozbiljne teme s ironijom, humorom i apsurdnošću. Mi trebamo puno humora da bismo preživjeli u ovom tipu društva kakvo smo izgradili – kaže umjetnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka