PPMHP

“Arena i okolni parkovi” i “Perivoj Guvernerove palače”: Izložbe koja se jedna u drugoj ogledaju

Davor Mandić

Pulska izložba daje pregled parkova i javnih zelenih površina koje se nalaze neposredno uz pulski amfiteatar, dok uz Guvernerovu palaču postoji lijepi perivoj, također povijesno interesantan



RIJEKA Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja danas će otvoriti dvije izložbe, koje se jedna u drugoj ogledaju: izložbu »Arena i okolni parkovi – nekad i danas« Arheološkog muzeja Istre i izložbu »Perivoj Guvernerove palače« PPMHP-a.


Otvorenje je zakazano u 18 sati, a o izložbama su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u PPMHP-u govorile njegova ravnateljica Nikolina Radić Štivić, autorice pulske izložbe Katarina Zenzerović i Monika Petrović te autorica riječke izložbe Tamara Mataija.



Uz izložbu organiziraju se i dječja radionica rada u akvarelu, koja bi djeci trebala pokazati kako se radi u toj tehnici, a na koju su svi pozvani: treba se samo prijaviti Muzeju. Uz prijavu na radionicu otvoren je i poziv onima koji su se u Guveru vjenčali da pošalju svoje fotografije perivoja, no na žalost muzejskih djelatnika, još se nitko nije javio. Dvije novinarske kolegice koje su se tamo vjenčale obećale su poslati svoje fotografije, a Muzej pritom poziva i šire građanstvo da se odazove.





Radić Štivić pojasnila je da se poticaj za ovaj paralelizam gotovo samonametnuo. Naime pulska izložba daje pregled parkova i javnih zelenih površina koje se nalaze neposredno uz pulski amfiteatar, dok uz Guvernerovu palaču postoji lijepi perivoj, također povijesno interesantan, čija priča zaslužuje biti ispričana.


Što se pulske izložbe tiče, Katarina Zenzerović je objasnila da je grafikama, fotografijama i razglednicama iz fundusa Arheološkog muzeja Istre, dostupne literature i dokumentacije, katastarskih karata, planova grada i arhivskog gradiva, ali i suvremenim umjetničkim djelima u tehnici akvarela i keramike, proučen i prikazan prostorni razvitak okolice Arene.


– Tako su obrađeni Park Karolina, Park Valerija, Serpentina, Park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice – rekla je Zenzerović, napomenuvši da izložba nakon Rijeke odlazi u Zagreb.


Monika Petrović predstavila je likovni dio izložbe, i to kao spoj Pule i Rijeke, budući da je obrađeno i riječko područje, a u projektu je i jedna mala interaktivna igra za djecu, jedna ambijentalna instalacija i drugi sadržaji za potpunije i ugodnije sagledavanje izložbe.


Tamara Mataija je u najkraćim crtama podsjetila na uzbudljivu povijest perivoja Guvernerove palače, koji je tek 1948. postao javna površina na koju su ljudi pozvani doći, ali i na neizvjesnu budućnost u kojoj leži nada za njegovom obnovom.


– Posljednjih desetak godina Muzej je učinio dosta napora da se perivoj obnovi i nadamo se da će se to dogoditi – zaključila je Mataija.